Zin in een potje TENNIS?

Even ter verduidelijking, dit is zéker geen uitnodiging voor een potje Wimbledon of Roland Garros. Duurt ook nog even trouwens, voordat deze toernooien weer plaats zullen vinden. Waar ik nieuwsgierig naar ben is of jij jezelf weleens vergeleken hebt met een bekende tennisspeler? Want als ik antwoord op deze vraag zou moeten geven, zou ik uitkomen op een nee. En als ik dan ooit al eens een vergelijking maakte dan was het die met Edgar Davids of Messi.

Het tennisveld,

Is mijn metafoor voor het hebben van een dialoog. Of dat wellicht te maken heeft met het feit dat ik op 4-jarige leeftijd al een tennisracket in mijn handen had, zou zomaar eens kunnen. ‘De nieuwe Steffi Graf’ was een vergelijking, vanuit hoop geboren, die mijn ooms en tantes destijds maakten.

VERTRAGEN om te versnellen

Even weg van hoop, wolligheid of dromen .. Toe naar feitelijkheden. Want wat zeggen we eigenlijk precies? Vraag jij je dat weleens af? Waarom de ander zegt wat’-ie zegt en andersom? Vraag en ontdek. Vraag en graaf dieper. Vraag en kom te weten. Je positie aan het net eens inruilen voor de achterlijn en de bal gewoon eens hoog en diep richting de ‘tegenstander’ terug slaan. Een lob. Door het stellen van een vraag, direct vertraging.  

Vertraging is noodzakelijk,

Want we gaan zó ontzettend snel. TE snel, als je het mij vraagt. En dat is natuurlijk ook het effect als je aan het net staat. Ikzelf vond dat altijd de leukste oefening, de VOLLEY. Van links naar rechts bewegen op dezelfde vierkante meters, voetenwerk .. Ó zo belangrijk. Mijn racket hoog, tegen de bal geplaatst om ‘m vervolgens retour te zenden nog vóór het stuiteren. Een block volley of eentje met meer snelheid, door het mee naar voren bewegen van mijn lichaam. Je leest het al, de bal stuitert niet.

Daar sta je dan, aan het net.

Met je mededeling als volley, geboren vanuit een aanname. Met je oordeel, geboren vanuit een overtuiging. Met jouw weetjes, ontstaan vanuit jouw ervaringen. Ja, want als het ‘weetjes’ of ‘informatie’ betreft, zijn we er vaak als de kippen bij. Oh en niet te vergeten de containerbegrippen .. Omdat je simpelweg niet anders gewend bent.

Dat WINNEN het doel niet hoeft te zijn,

Want tijdens het voeren van een dialoog kennen we wat mij betreft geen winnaars. Termen als onderzoeken, ontdekken en verbinden, horen bij een dialoog. Uithoudingsvermogen en discipline, als ik dan toch in sporttermen moet praten: conditie, een woord waarvan ik direct een glimlach op mijn gezicht krijg .. In real life, ben ik mijn conditie écht een beetje kwijt maar als het om dialoog gaat, raak ik vrijwel nooit uitgeput.  

Wil jij de Roger Federer of de Serena Williams in communiceren worden?

In ieder geval jezelf trainen? Niet langer meer doen wat je deed en krijgen wat je kreeg, omdat je vindt dat communicatie áltijd aandacht verdient!? Dan ben je bij S training & coaching aan het juiste adres.

Jezelf op scherp zetten is ALTIJD de moeite waard, in iedere rol, in iedere positie!