Wie je denkt te moeten zijn,

Slimmer, aantrekkelijker, rijker! Be the best, better than the best! Wees sneller, gelikt-er .. Is dat eigenlijk wel een woord? Ach, iets met de traptrede overtreffen. Meer én beter, dat willen we toch allemaal?

Als daarbij dan ook nog eens de druk, om de juiste keuze te maken, te hoog wordt .. Waarbij ‘de juiste’ ons op het verkeerde been zet. Als we succesvol of perfect willen zijn. Dan, is de uitkomst van deze vermenigvuldiging; Keuzestress.

Het dertigersdilemma kreeg ik cadeau op mijn dertigste verjaardag van twee fijne vrienden, hoe toepasselijk .. Tweehonderd-een-en-vijftig pagina’s aan interessante tekst.

“Steeds meer mensen gaan gebukt onder de sociale druk van wat acceptabel en wenselijk is. Degene die niet goed weten wie ze zijn en wat ze willen”, benadrukt Nienke, “.. Gaan automatisch méér gebukt onder de druk van buitenaf”. Wie je denkt te moeten zijn. Dilemma!

Ik schreef het al eens eerder .. We laten onszelf leiden door het verwachtingspatroon van onze ouders. De maatschappij drukt zijn stempel met zijn cultureel algemeen geaccepteerde normen en waarden en social media platforms confronteren ons met een sterker wordende norm van ‘hoe het perfecte leventje eruit zou moeten zien’. Sociale vergelijking is vandaag de dag onvermijdelijk. Sterker nog, er is geen ontkomen meer aan. Social media brengt het leven van vrienden, leeftijdsgenoten, celebrities en influencers 24/7 op ons telefoonscherm. Het schept irreële verwachtingen, het schept een norm. Die op hun beurt een verlammende uitwerking hebben.

Nienke schrijft het volgende; “Wanneer je authentiek handelt, bent of leeft heb je minder last van keuzestress”. De meest basale definitie van authenticiteit stelt dat iets authentiek is als het origineel of echt is. In de psychologie verwijst men naar het vertonen van gedrag dat gelijk is aan jouw eigen unieke persoonlijkheid, jouw vaardigheden en talenten. En vanuit de filosofie beschrijft men het als de mate waarin een individu trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid.

Je hebt een eigen set aan normen en waarden en het gaat erom dat je jezelf bewust bent van de vrijheid die je hebt om jouw eigen (creatieve) identiteit te uiten. De keuzes die je vanuit deze wetenschap maakt zijn dan slechts een verlengstuk van jouw identiteit, waardoor je er zeker van bent dat jij dít zelf wilt.

Just for the record; .. Alles wat maar enigszins mainstream is balanceert op het randje van gelijkgesteld worden aan niet authentiek zijn. Maar luister nou eens even .. Jezelf afzetten tegen de norm wil niet automatisch zeggen dat je authentiek bent!

– Als authentiek persoon streef je naar een andere vorm van perfectie, waarbij jouw levensdoel is om trouw te blijven aan jouw eigen identiteit. Ik herhaal, trouw blijven aan jouw eigen identiteit en dat je binnen die vastgestelde kaders een prettig leven kunt leiden. –

Dit vraagt zelfkennis maar ook bewustzijn. Bewustzijn van ons bestaan in een materiële wereld en het feit dat we in deze wereld geconfronteerd worden met externe krachten, druk en invloeden. Maar geloof me, de sleutel ligt in de basis. Want .. Waar voel jij jezelf prettig bij? Wat heb je wellicht geleerd of overgenomen vanuit jouw opvoeding? Waar kon jij je als kind urenlang mee bezig houden? Wat wordt er vanuit de maatschappij verwacht? Zijn deze verwachtingen reëel? Hoe voelt het om aan die verwachting te moeten voldoen? Waarin pas je jezelf aan? Welke bezigheden geven jou een gelukkig of voldaan gevoel? Wat past ècht bij jou?

.. Welke dromen heb je nog?

Bron: Het dertigers dilemma – Nienke Wijnants

[social_share show_share_icon="yes"]