Weetje, ik doe ’t zelf wel!

Eigenlijk wilde ik vandaag de wereld redden, maar ik kon mijn tweede sok niet vinden. Ofzoiets? Hoe vaak red jij? Ik doel dan niet op ‘het redden van de wereld’ maar meer op het redden van jouw omgeving. Hoe vaak red jij jouw kinderen? Jouw collega’s? Jouw partner? Jouw vrienden?

De reddersrol,

Is waar ik het met je over wil hebben. De rol die we allemaal weleens op ons nemen zodra we, in een gesprek of een werk/privé situatie, empathie voelen. Redden in de vorm van hulp bieden, een oplossing verzinnen, een tip geven of een eigen ervaring delen. Ja, op die manier redden.

Ben jij jezelf ervan bewust dat door het bieden van hulp, het geven van tips, het aanreiken van de oplossing, het delen van jouw eigen ervaring .. De beweging in het denken bij de ander stopt?

Geloof me, het is interessanter om de ander ruimte te bieden om bij zijn of haar eigen denken te blijven, zodat hij of zij zich daarin kan verdiepen. In mijn trainingen benadruk ik het volgende: “Je hebt een vraag nodig om te achterhalen waarom iemand zegt wat-ie zegt en doet wat-ie doet”. Een goede vraag stellen, doe je niet voor jezelf. Een goede vraag stel je voor de ander. Een goede vraag zorgt ervoor dat de ander door kan, verder kan bewegen en dingen vanuit een nieuw perspectief kan bekijken.

“Het valt mij op dat ik alles denk te weten. Overal geef ik duidelijke antwoorden op, alsof ik degene ben die weet wat goed is voor iedereen. Ik merk dat mijn kinderen met dit gedrag instemmen en ik ga er opzettelijk mee door zodat ik dit fenomeen goed kan zien bij mezelf. Ik stel geen vragen, noch doen zij dit. Dan draai ik de rol om en vraag mijn dochter wat háár gedachten zijn over het wel of niet paardrijden. In haar antwoord zitten duidelijke elementen van mijn zojuist geuite gedachtegang. Ik zie dat zij niet meer vrij is om zelfstandig de problematiek te bekijken. Wat is nu eigenlijk een goede manier van opvoeden? Vertel ik hen niet constant, hun leven lang al, waar zij aan toe zijn en wat wel of niet kan of mag en de honderden dingen meer die IK belangrijk vind in het leven?”

“Waarom denk dat ik dit soort beslissingen moet nemen? Kunnen zij dat zelf niet?”, aldus Paul van Stapele.

Let vanaf vandaag eens op jezelf. Aanschouw. Wees bewust. Wat valt je op? Zodra zich er een moment voordoet, denk jij dan dat je de definitieve antwoorden hebt? Denk je het dan te weten voor de ander? Hoe snel betrek je dingen op jezelf? Zijn de meeste wijsheden die jij deelt van ‘horen zeggen’ of gebaseerd op jouw eigen ervaringen?

Hoe vaak red jij?

Bron: De keuze – Paul van Stapele, Van denken naar weten