02 sep We zijn niet opgeleid voor al die gesprekken,
Je hebt leren lezen, schrijven en rekenen. Op de middelbare school luisterde je aandachtig naar de geschiedenisleraar en in de scheikunde les kreeg je uitleg over hoe chemische reacties nou eigenlijk tot stand kwamen. Met de wetenschap van getallen maakte je kennis tijdens wiskunde .. Maar niemand leerde jou wat je nou eigenlijk met gesprekken aan moest.
Tijdens onze eerste jaren op de wereld lag de focus toch echt op het leren lopen en praten. Oh en uh, zindelijk worden was ook wel een dingetje natuurlijk. Je begon met het nabootsen van klanken om vanuit daar de stap te zetten naar het daadwerkelijk uitspreken van woorden. Tips en tricks voor het voeren van een gesprek was niet per se nodig op anderhalf jarige leeftijd. In de speeltuin of in de poppenhoek leek alles vanzelf te gaan en verder deed je gewoon een beetje je ouders na.
Als jouw ouders tijdens het voeren van gesprekken fouten maakte, deed niemand ze voor hoe het wel moest en hoogstwaarschijnlijk kopieerde jij het gedrag. Om vervolgens, op latere leeftijd dezelfde fouten te maken, en eveneens niemand aan te treffen die je liet zien hoe het wél moest.
Je werd waarschijnlijk gewoon minder aardig gevonden of de gesprekspartner zocht iemand anders om mee te praten en zo ontstond er waarschijnlijk ook ruimte om de schuld buiten jezelf te leggen.
“Wat had ik graag een paar weken Latijn of scheikunde ingeruild voor de communicatietrainingen die ik pas na mijn dertigste meemaakte! Wat had ik daar een stommiteiten mee voorkomen ..” aldus Frank Oomkes, of was het misschien Alan Garner die het schreef?
Communiceren is moeilijk en daardoor verdient het wat mij betreft áltijd aandacht.
Terwijl communicatie in de praktijk toch écht nog wel vaak het ondergeschoven kindje is. “Oh nee, wij hebben geen training nodig. Wij communiceren al goed!” of “Wij hebben dat allemaal onder controle joh” en “Wij zijn een productiebedrijf, het zijn maar productiemedewerkers”, alsof mensen die uitvoerend bezig zijn niet met elkaar communiceren? Ik blijf herhalen:
Niemand heeft vanaf het begin of gedurende zijn of haar loopbaan alle vaardigheden of (zelf)kennis paraat. Interpretatie, gewoontes, drukke agenda’s, belemmerende overtuigingen, vastgeroeste meningen, aannames en vooroordelen nemen nog te vaak de overhand en beïnvloeden direct onze manier van communiceren.
Wat zijn jouw patronen eigenlijk? Welke primaire reacties achtervolgen jou? En misschien nog wel belangrijker, welke stommiteiten had jij graag voorkomen?
Haal meer uit jouw manier van communiceren door een samenwerking met S training & coaching. Contact maken, houden en verdiepen en daardoor meer uit jezelf en uit anderen halen!
Bron: Communiceren – Frank Oomkes en Alan Garner