Wat betekent het om te staan voor een overtuiging?

Ooit eerder was ik het doelwit van een duif, in Parijs om precies te zijn, bij het Louvre en dat terwijl ik een maagdelijk wit jurkje droeg. Mijn ogen, omdat ze niet per se op het toetsenbord gericht hoeven te zijn als ik aan het typen ben, constateerde zojuist dat er bewijs is van zo’n zelfde voorval. Vorig jaar zomer had een Amerikaanse duif het lef om vanaf een richel van een van de New Yorkse wolkenkrabbers mijn boek te bombarderen. Een lichtgrijze, witte vlek bedekt de woorden ‘avonturen’ en ‘zolderkamer’.

Tim Fransen en zijn ‘Brieven aan Koos’. Een boek dat ik zou verkiezen als een van mijn best gelezen boeken in 2019. Zo bestelde ik van ’t weekend een exemplaar voor een goeie vriend van me, zodat ook hij de avonturen van de zolderkamer filosoof zou gaan beleven. En toen ik daarstraks besloot het boek, ingepakt als een cadeautje, op mijn fiets langs te brengen .. Dacht ik aan Tim’s woorden.

“Het objectivisme is dogmatisch, en heeft als gevaar dat we anderen opofferen aan onze waarheid”

Wat waardevol is, laat zich moeilijk definiëren maar in mijn leven heb ik behoorlijk wat waardevols opgeofferd aan mijn waarheid. Dat ik, door mijn waarheid, een ander langzaamaan anders ben gaan zien. Ik me daardoor aan de afgrond van verlies bevond, klaar om de sprong te maken .. Zonder parachute.

Zodra de zin begint met ‘.. Ik vind’

We weten allemaal dat door de woorden ‘ik vind’ een mening lastig te herzien valt. Zelfs als er zich nieuwe informatie aandient. Op dat moment is het eigenlijk al te laat en zijn het enkel en alleen de rimpels die in het water achterblijven. Zij die ik verloor laten op hun beurt rimpels achter, herinneringen, waaraan ik op de een of andere manier troost ontleen.

Wat betekent het om te staan voor een overtuiging? Als de waarde en betekenis het beste in stand blijft in relatie tot, in relatie met. Met de mensen die nu ontbreken.

Ooit las ik de volgende woorden; “De gedrevenheid die ik zo in haar bewonder, heeft een keerzijde. Ze kan soms zo doordraven dat ze alle perspectief uit het oog verliest. Dan bestaat alleen nog maar dat ene, waardoor ze gegrepen is en waarin ze zicht hartstochtelijk heeft vastgebeten” .. Op sommige momenten zijn mijn gedachten de schaduwen van mijn ervaringen. Op sommige momenten geef ik uiting aan een innerlijke drang om emoties om te zetten in iets tastbaars en bij tijd en wijle maakt zwaarmoedigheid zich meester van me of is er ineens het besef.

Het inzicht dat mijn leven eigenlijk onmogelijk op te tekenen valt zonder ook dat van die mensen, die nu ontbreken, te belichten. Zonder het leven van haar te belichten.

.. Wat betekent het voor jou om te staan voor een overtuiging?

Lately I have become concerned for our future. It’s not the fact of growing old, but of growing different.

Bron: Tim Fransen – Brieven aan Koos