Wanneer je weet wat je denkt,

We spreken vaak over een onderbuikgevoel. Laten aannames onder de noemer ‘intuïtie’ vallen. Sommige beweren zelfs dat het te maken heeft met een zesde zintuig .. Maar waar het eigenlijk om draait is, hoe vaak ga jij op onderzoek uit of stel je een vraag ter bevestiging?

Wanneer je weet wat je denkt, kun je kiezen of je het wilt denken.

“Ze zien het werk gewoon niet liggen, alsof ze met hun ogen dicht werken”, “Verder denken dan hun neus lang is, zit er gewoon niet in”, “Ik kan het ze vragen, maar ze weten het toch niet”. Stuk voor stuk uitspraken waarvan de impact groter is dan men uiteindelijk op voorhand voor mogelijk hield.

Luister eens naar jezelf,

Of naar een ander en ervaar hoe snel aannames, overtuigingen en oordelen bovendrijven in iemands spraak. Voor mij, als coach, vaak een signaal dat de persoon die tegenover me zit zichzelf op het verkeerde been zet. Een signaal dat de situatie om een breder perspectief vraagt. Dat het tegendeel nog niet bewezen is. Assumptions inderdaad the mother of all fuck-ups zijn.

Tijdens coachingsessies stel ik aannames, overtuigingen en oordelen ter discussie. Met name omdat ze ons een kant uitsturen van ongeloof, frustratie, aanhoudend onbegrip, de kant van opgeven.

Wanneer je weet wat je denkt, kun je kiezen of je het wilt denken.

Durf te twijfelen. Geef eens terug wat jou opvalt. Durf te bevragen wat je denkt. Laat dat wat je denkt bevestigen door de ander of geef ze een kans het tegendeel te bewijzen. Geef terug wat je hoort en ziet. Als je écht goed geluisterd hebt, wat op zichzelf al een kunst is, bevraag dan eventuele tegenspraak. Neem de ander mee in jouw denkproces.

Toets, vraag, check check – DUBBELcheck.

Ik zie wat ik zie, door de bril van wie ik ben. Ik denk wat ik denk, pik op wat ik herken. Ik voel wat ik voel en dat is een heleboel. Hoop dat men begrijpt wat ik nou eigenlijk echt bedoel. Wat ik zie, denk en voel is zo relatief .. Alles vanuit mijn eigen bril, één perspectief.

Haal meer uit jouw manier van communiceren door een samenwerking met S training & coaching!