Wanneer je erachter komt dat alles niet alles is,

Of dat dit artikel je volledig in de diepte, onder water, zonder zuurstof laat bevinden .. Nee. Eerder een luchtig artikel over ondernemerschap. Over rijkdom en de aantrekkingskracht die het op ons uitoefent. Want zelfs als we met ons hoofd kunnen bedenken dat geld niet gelukkig maakt, dan nog grijpt het ons. En dat geldt trouwens ook voor het feit dat we diep van binnen écht wel weten dat als we alles willen, we erachter komen dat alles niet alles is.

Verschillende ballen hooghouden,

En dan heb ik het niet over de kwaliteiten van Messi, Maradonna of ieder ander professioneel voetbalspeler. Ik heb het dan eerder over jongleren, maar wil ondernemers ook niet beledigen door ze indirect te vergelijken met een circusartiest .. Alhoewel de clown-emoji door generatie X en Y al een gehele tijd niet meer op een extreem beledigende manier wordt gebruikt. Over hoe je verschillende ballen hoog houdt als ondernemer met een eenmanszaak, als zzp’er. En dat je naast die verschillende ballen ook nog eens verschillende rollen aanneemt. Het hebben van discipline dus cruciaal is. Jij motiveert jezelf. Geen opkijkende blik als je even vijf of tien minuten later begint. Geen contact met afdeling HR of personeelszaken als je een dag vrij wil nemen. Niemand die jou raar aankijkt als je eerder stopt. En wat je nou eigenlijk allemaal gedaan hebt deze week, is alleen voor jou relevant.

Niet vallen omdat je viel, maar vallen omdat je sprong

Vallen en weer opstaan is er eentje die inherent is aan ondernemen. Want dat is wat je doet. Jij bent jouw eigen cheerleader, zoals ik eerder al eens schreef. En dat is een uitdaging .. Want tijdens het ondernemen is er vaak veel onzichtbaar, terwijl dat in loondienstverband eigenlijk eveneens zo is. Kijkend naar mijn gemaakte meters in sales was de uiteindelijke omzet de meest interessante graadmeter .. Maarja, week in week uit was ik bezig met de te behalen doelen. Ik was aan het zaaien om vervolgens te kunnen oogsten.

De kaders zijn weggevallen,

Jij bent jouw maatstaf en als je vanuit loondienstverband gaat ondernemen, wat voor velen de realiteit is .. Zal je merken hoe gewend je bent geraakt aan de half negen tot vijf kaders. Je ontdekt dat ‘op tijd zijn’, ‘aanwezig zijn’ en ‘overwerken’ in loondienstverband ook graadmeters zijn. Langer blijven zitten of dat ene mailtje bewust iets later versturen, zo rond een uurtje of 20.00 uur.

Jij bepaalt

Wanneer lever je iets op? Want als ondernemer ben je niet altijd facturabel, althans, ik niet. Die hele afvink-strategie blijkt toch extreem pleasend. Ik vink af dus ik bewijs aan mezelf dat ik dingen gedaan heb. Hoe productief ben jij? Hoe meet je dat? Daar liep ik heel lang tegenaan .. Ik leverde niets op, bleef staren naar de potgrond. Het losse zand, wachtende op .. En misleidde daardoor mezelf.

Ga je sprinten? Of ren je een marathon,

Voor de lange of de korte termijn? Want wat als je tot de conclusie komt, zoals een vriendinnetje van mij deed, dat ze verliefd was op haar concept maar eigenlijk niet langer meer op zondag de daadwerkelijke taak die aan haar dienst vast hing wilde uitvoeren. Betekent dat dan ‘The End’? Voor haar helaas wel .. Terwijl ik nou juist dacht: wauw, wat een prachtige conclusie. Want conclusies mogen er zijn, toch? Wat kan je met die conclusie? Moet je het dan alleen willen? Of kunnen drie andere mensen die jouw concept ook gaaf vinden dan wellicht de drie andere zondagen van de maand voor jou ‘invallen’? Je kan altijd bijschaven, want in het leven heb je keuzes.

Het is een kwestie van doen,

Van discipline. Uitgaan van je eigen kracht. Van ontdekken en vooral niet opgeven .. Denk ik. Uitgaan van dat wat jij wilt, want jij kiest en niemand anders. “Als mensen zich echt door mij willen laten tatoeëren, moeten ze er maar vrij voor nemen”, zei hij met een zachte monotone stem. Hij ging uit van zijn eigen kracht en zette met name zijn gezin centraal. Geen weekenden en avonden meer .. En weetje wat, het werkt!