Verslaafd,

Denk jij weleens na over de oneindigheid in jouw broekzak? Over de oneindige (online) mogelijkheden van vandaag de dag, waarmee we onszelf trouwens ontzettend onder druk zetten. Oh en die oneindigheid .. Daarmee bedoel ik dus jouw smartphone. In 2015 maakte ik de beslissing om mijn smartphone in te ruilen voor een GSM. Waarom? Ik was verslaafd.

We hebben allemaal weleens gegeten in een ‘all you can eat’ restaurant en weten vast wat dat met ons doet. “We hebben het gevoel zo veel mogelijk te moeten eten, om de simpele reden dat het aanbod er is. Het resultaat is dat we onszelf volproppen, ook als we eigenlijk al genoeg hebben.”, schrijft Alexander Markowetz in zijn boek ‘Leven zonder smartphone stress’.

De oneindige online wereld, waarin we met zijn allen lijken te verdrinken. Allerlei streamingsdiensten met steeds weer een vernieuwend aanbod, tegen een maandelijks bedrag. De druk alles te consumeren wat aangeboden wordt is (onbewust) enorm. Ik denk dat we ondertussen wel mogen stellen dat het aanbod onze opnamecapaciteit overstijgt.

We leven in een maatschappij waar overconsumptie de boventoon voert.

Wat eigenlijk slaat op de zin ‘terwijl we eigenlijk al genoeg hebben’. In het geval van de infinity-apps is het niet zo dat we onze maag belasten, maar onze geest. Vroeger werd algemeen aangenomen dat mensen door meer keuzes automatisch gelukkiger werden. Vandaag de dag kunnen we dat in twijfel trekken.

Door elke keuze die we maken, maken we een andere keuze niet.

Op zo’n moment gebeurt er iets vreemds. Barry Schwartz (Amerikaans psycholoog) heeft beschreven dat het maken van een keuze ervoor kan zorgen dat wij ons bijvoorbeeld niet verheugen op de film die we gaan bekijken maar we er onbewust moeite mee hebben dat we de andere films niet kunnen zien. De pijn van het ‘verlies’ overvleugeld de vreugde van de winst. De andere kant van de spreekwoordelijke medaille is binge-watching! Wat mijn inziens gelijk staat aan ‘volproppen’. Laten we voorop stellen dat iedereen zijn eigen verdraagzaamheid heeft als het om mediaconsumptie gaat, maar toch. Stel jezelf gewoon eens de vraag:

.. ALS jouw mediaconsumptie gelijk stond aan bezoekjes aan een ‘all you can eat’ restaurant, had je dan nu extreem overgewicht? 

Bron: Leven zonder smartphone stress – Alexander Markowetz