Verbind jouw waarden aan die van de organisatie

Wanneer komen mensen echt in beweging, als de schoen wringt .. Echt wringt. Men niet meer achter dat waar de organisatie mee bezig is kan staan. Frustraties de overhand nemen en er een energielek ontstaat. De emmer leegloopt op basis van de context. Dan is het tijd voor een keuze.

Het is niet moeilijk om keuzes te maken wanneer je weet wat jouw waarden zijn

Wist je dat je zo ongeveer dertigduizend keer per dag een keuze maakt en het gros daarvan op de automatische piloot? Terwijl sommige keuzes, die een grote impact hebben op jouw leven, vaak verre van automatisch worden gemaakt. We willen er zeker van zijn dat we het juiste spoor kiezen. En klampen onszelf dus vast aan juist of onjuist. Een goede of foute keuze. Twee uitersten, die je vaak niet verder helpen en daardoor juist verlammend, vertragend of belemmerend werken.

Keuzes op basis van jouw waarden

Wat zijn dan precies waarden? Nou .. Dat zijn persoonlijke overtuigingen over wat voor jou belangrijk is. Jouw waarden bepalen hoe jij naar de wereld kijkt. Iedereen heeft waarden. Echter zijn sommige mensen zich daar niet bewust van. Dat gold ook voor mij, zo rond mijn vierentwintigste levensjaar. Destijds probeerden trainers mij er wel bewust van te maken, gedurende het trainingstraject voor vestigingsmanager .. Maar de kwartjes vielen pas vele jaren later. Ik vermoed dat ik geluk had dat ik wist wat ik wilde.

Als je jouw waarden niet kent,

Kan het gevolg zijn dat het leven je overkomt en dat je te weinig grip hebt op wat jou gelukkig maakt. Er schuilt kracht achter jouw waarden. “Succesvolle mensen blijven dicht bij hun waarden. Dat maakt ze authentiek.”, aldus Jan-Bart en Roy. Wat mij betreft gaat (werk)geluk hand in hand met jouw overtuigingen. Als dat wat jij doet aansluit op datgene waar jij van overtuigd bent of waar jij in gelooft, dan wringt geen enkele schoen.

De ultieme verbondenheid

Als jij staat voor kwaliteit, verbind jezelf dan met kwaliteit. Als jij staat voor service, idem. Of voor eerlijkheid, omdat dat het langste duurt. Afspraak is afspraak kreeg ik mee vanuit mijn opvoeding en toen het moment aanbrak dat de gemaakte afspraak tot het krijgen van een vast contract als ik mijn targets zou behalen niet werd nagekomen, maakte ik als eenentwintigjarige een keuze. Ik behaalde mijn targets, hield me aan de afspraak maar nam dus ontslag.

Wanneer waarden omslaan in betekenis

“Een vuilnisman kan zijn werk als vies en vervelend beschouwen, of hij ziet de bijdrage die hij levert aan een schone en leefbare stad”, schreven Jan-Bart en Roy in 2020. Een verbondenheid met het grotere geheel, bijvoorbeeld de sociale missie van jouw werk .. Terwijl in Nederland helaas maar 17% van de medewerkers ervaart dat ze een positieve bijdrage aan een groter geheel leveren.

Behoor jij tot de 17%?

Bron: De 10 tips voor meer Werkgeluk door Jan-Bart Bouwmans en Roy Kreeftmeijer