Van een olifant weer een mug maken,

Steeds minder vaak een olifant. Hoe je dat doet? Door bewust te zijn van jouw manier van denken, want geloof me .. Jouw manier van denken heeft direct invloed op jouw primaire reactie, jouw gedrag en jouw manier van communiceren. Niet alleen ik, maar ook jij en anderen struggelen. Het is een uitdaging, een veelvoorkomende. 

In de loop van ons leven worden we van een vraagteken een uitroepteken

Een voltreffer van OMDENKEN. En als we het dan toch over ‘denken’ hebben, stel jezelf dan eens de volgende vraag: Hoe vaak beginnen mijn zinnen met: ‘En dan denk ik’. Laat ik je eens even kort meenemen in mijn wereld als coach .. En dan denk ik: “Ik snap niet dat je zo kan zijn”. En dan denk ik: “Ik moet het me niet aantrekken”. En dan denk ik: “Je bent op je werk, niet in een speeltuin, gedraag je gewoon”. En dan denk ik: “Kan nou écht NIEMAND meer voor zichzelf denken?”

We zijn iets gewend,

Maar dat wat we gewend zijn, zijn we veelal gewend vanuit onszelf. Iets met een eigen referentiekader. “Ik ben gewend dat je zelf vragen stelt tijdens een inwerkperiode”. Tsja, dat ben je dus gewend omdat je dat zelf altijd deed. Gewenning omdat jij het zo doet, jouw naasten het zo deden, degene tegen wie jij opkeek eveneens of dat wat jij aan ervaringen bij je draagt. En toch is het de kunst om iedere situatie los van jezelf te zien. Als nieuw te zien. Want ervaringen uit het verleden zijn namelijk geen garanties voor de toekomst. En als je dan toch weer eens denkt, wat denk je dan precies? Zijn het uitingen van onbegrip? Het niet kunnen snappen van?

Moet je het wel altijd snappen?

Of ligt de sleutel in de acceptatie? In het stellen van een vraag, misschien? In de ontdekking? De ontdekking richting jezelf en dus de bewustwording van jouw manier van denken en communiceren? Eens op een andere manier in de spiegel kijken? Of vanuit een andere invalshoek naar de situatie? Eén ding is zeker, zodra de mededeling in jezelf de vorm van een conclusie aanneemt en zich ook nog eens omzet in een eeuwige waarheid .. Dan is de dialoog ten einde. 

Zodra je denkt,

Sta dan eens stil bij jouw gedachten. Waarom? Omdat taal, en dus ook jouw gedachten, weerspiegelt. Als coach en trainer ben ik daar wekelijks mee bezig. In de weerspiegeling leg ik samen met de coachees en deelnemers de onderliggende aard bloot. Want zodra je weet wat je denkt, kun je kiezen of je het wilt denken.

“Get a quality state of mind”

Even in het Engels, omdat ik fan ben van Tony Robbins en een zin als deze in het Nederlands gewoon niet overkomt, de lading niet dekt. Hij met deze zin de spijker op de kop slaat. De kwaliteit van jouw gedachten, de kwaliteit van jouw brein en alles wat erin omgaat .. Die neem je onder de spreekwoordelijke loep tijdens een coachingstraject of tijdens de twee door S training & coaching’s zelf ontwikkelde trainingen: ‘Luisteren zonder oordeel’ en ‘van MEDEDELING naar vraag’.

Kom je na het lezen van dit artikel tot de conclusie dat het alweer even geleden is .. Dat je voor het laatst aandacht besteedde aan jouw manier van denken of communiceren en je eigenlijk niet langer wil blijven doen wat je deed, neem dan contact met me op!