The Social Dilemma

“Als de technologie van vandaag de dag massa chaos veroorzaakt, verontwaardiging, onbeleefdheid, polarisatie, eenzaamheid, verkiezingshacks, vervreemding, meer afleiding en daardoor gebrek aan aandacht voor echte problemen .. Dan leven we in een maatschappij die zichzelf niet meer kan genezen en de chaos kan oplossen”, aldus Tristan Harris.

Het gaat er niet om dat de technologie een bedreiging is, maar dat de technologie het slechtste in een maatschappij naar boven kan halen. Is dat misschien de beste samenvatting? Het slechtste, omdat we volgens mij allemaal vinden dat iemand ‘op een slinkse manier beïnvloeden’ iets verkeerds is. We worden gemanipuleerd, on a daily basis.

“Only two organizations call their customers users, illegal drugs and software”

Een aantal jaar geleden, in de periode dat ik mijn smartphone inwisselde voor een GSM, las ik over algoritmes en een leven zonder smartphone stress. Ik was verslaafd aan mijn smartphone en heb dat meermaals toegegeven waarop anderen vaak primair reageerde met “Oh echt? Nee, ik niet hoor. Ik heb mijn smartphone gebruik prima onder controle.”

Smartphones, een technologische vernieuwing die ons leven sterk bepaalt.

Vroeger werden reclamezuilen, posters, televisiespots of reclamefolders ingezet voor het gevecht om onze aandacht. De digitalisering heeft de marketingwereld, waarin bedrijven om onze aandacht vechten, echter een veel machtiger wapen gegeven, namelijk de smartphone.

Onze aandacht is een zeldzaam goed, omdat het beperkt is.

De smartphone heeft de strijd om onze aandacht in zijn huidige vorm mogelijk gemaakt en onze aandacht betekent puur geld voor miljoenenbedrijven als Google en Facebook. De documentaire The Social Dilemma zal je inzichtelijk maken hoe de manipulatie in zijn werk gaat, waar de geldstromen verborgen zitten en hoe miljoenenbedrijven door onze smartphone direct toegang hebben tot onze aandacht, ons leren kennen en ons gedrag kunnen voorspellen. Jup .. De digitale industrie, smartphoneproducenten, app-ontwikkelaars, nieuwsmakers uit de sociale media kennen onze zwakke plekken. Ze kennen jouw zwakke plek! Zij weten dat de meeste handelingen niet op rationele beslissingen terug te voeren zijn, maar op onderbewuste mechanismen zoals instant gratification, random rewards en desire engines die ons vaker dan ons lief is naar onze smartphone laten grijpen. Algoritmes met een duidelijk doel, onze verslaving stimuleren.

Ja, geef het nou maar gewoon toe!

En daar stopt het niet hoor. Ze ontwikkelen deze mechanismen voortdurend verder, om ons nog meer aan zich te binden. Opmerkelijk is dat er in de documentaire ontwikkelaars aan het woord zijn die hun eigen apps niet eens gebruiken.

Hoe reageer jij eigenlijk op de straatvertegenwoordiger die jou even staande wil houden voor een vertegenwoordigers praatje?

Mijn standaard reactie is vaak: “Nee, sorry, geen interesse. Ik heb haast.” Terwijl jouw smartphone dagelijks hetzelfde bij jou doet. Jouw smartphone wil jouw aandacht, onderbreekt, wil iets van je weten of reclame op jou loslaten. Notificaties zoals “That account you follow on Instagram has a Facebook page”, “Andrea updated her status”, “Paul added something to his story”, “Nick uploaded a new photo”, LinkedIn’s Daily Rundown en Youtube’s nieuwe aanbevelingen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

.. Wat vind je daar nou eigenlijk écht van?

[social_share show_share_icon="yes"]