Taal weerspiegelt,

De mogelijkheden en de onmogelijkheden van de eigen geest inschatten om daar vervolgens rationele conclusies uit te trekken. Bijster interessant vind ik het! Dat wat we denken, laat zich bijna altijd vertalen naar woorden en die vertaling is het waard om onder de spreekwoordelijke loep te nemen. In de spiegel kijken, zo eens in de zoveel tijd .. Is noodzakelijk.

Dat wat we denken,

Ligt verborgen in taal en ‘dat wat we denken’ heeft direct invloed op onze manier van communiceren. Het is voor mij als trainer, als mens, als ‘eigenaresse van’ ontzettend belangrijk om goed te luisteren. Deze eigenschap helpt mij niet alleen bij het ontwerpen van een passende training, luisteren is cruciaal! Ik luister, ontdek en laat deelnemers of coachees vervolgens tot inzichten komen.

Communicatie verdient áltijd aandacht!

Waarom? Omdat niemand vanaf het begin of gedurende zijn of haar loopbaan alle vaardigheden of (zelf)kennis paraat heeft. Interpretatie, vastgeroeste meningen, irrationele gedachten, aannames en (voor)oordelen nemen nog te vaak de overhand. In trainingen of tijdens één op één coaching .. Zijn het deze elementen die ik vrijwel direct, op een subtiele manier, onder een vergrootglas leg.

Waarom? Omdat het hebben van een DIALOOG de moeite waard is

De toegevoegde waarde ligt daar waar woorden zich tot jou, of de ander, doordringen. Ligt daar waar je de woorden hoort, ze daadwerkelijk tot je neemt. Ligt daar waar jij de ander daadwerkelijk blanco ontmoet. Daar waar jij de daadwerkelijke betekenis achter de uitgesproken woorden weet te achterhalen. En wat vraagt dat dan van jou? Inzicht, bewustwording en handvatten, tools .. Hoe je het ook noemen wilt, in communicatie. Ze zeggen weleens dat een mens twee oren en één mond heeft, om dus twee keer zoveel te luisteren dan te praten. Ik daar dan graag aan toe wil voegen dat ik met praten niet enkel en alleen jouw op en neer bewegende lippen bedoel .. Het net zo goed van toepassing is voor dat wat er zich in stilte plaatsvindt.

Jouw pratende brein,

“Dit gaat me energie kosten”, “Ik hoor het al, ik kan haar toch niet overtuigen”, “Daar zit de klant toch niet op te wachten”, “Ik vind het vervelend, iemand te moeten bewegen die eigenlijk niet wil bewegen”, “Ik vond het maar een emotionele ranting”, “Een LOAD OF CRAP”, “Het heeft toch geen zin”. Zinnen die het onmogelijke uitdrukken. Een gesprek gedoemd te mislukken, dit soort gedachtes blokkeren.

Voer jij vaker een monoloog, een discussie of een dialoog?

Daar staan we tijdens een training of een coachingstraject bij stil. Althans, als coach of trainer zal ik op onderzoek uitgaan. Stilstaan bij, omdat alleen stilstaand water kan weerspiegelen. Vind je dat iets te zweverig? Pin me daar dan niet op vast. Door de uitgesproken woorden, tijdens training of coaching, daadwerkelijk te kunnen horen ben ik in staat om unieke momenten van impact te creëren. De leer/ontwikkelcurve maakt hierdoor een diepere intrede, dieper dan het simpelweg aanleren van een gesprekstechniek. 

Dat maakt mij anders dan vele anderen! 

Nieuwsgierig? Neem dan contact met me op! Bel: 06 – 820 50 231  of  Mail: info@strainingencoaching.nl