Suzanne op sneakers,

Niet altijd een Socrates op sneakers of bezig met rake vragen. Hoewel ik een lange tijd wel op een soort van missie was. In lijn met mijn persoonlijke ontwikkeling en de daaruit ontstane inzichten. Het belang van een goed gesprek en de totstandkoming van mijn eigen definitie. Want wat ‘een goed gesprek’ is laat zich maar moeilijk definiëren.

Goede gesprekken had ik,

Vaker op sneakers (en slippers) dan op hakken, bedenk ik me nu. Een ‘goed’ gesprek en daardoor een connectie. Terwijl een aantal langdurige connecties ook zéker zijn ontstaan vanuit humor, sarcasme tijdens de eerste minuut, elkaar helpen of in hetzelfde schuitje zitten. Dat laatste schept direct een band en een herinnering voor het leven. Waarom ik hier ineens aan denk, omdat ik tijdens trainingen regelmatig de “Hoe is het dan om met jou in het echte leven om te gaan?”-vraag krijg.

“Heaven or hell, depending on what side of the fence you are on”

Dat mijn oren me ooit op twee meter diepte, in Egypte, weerhielden van een kijkje in de onderwaterwereld .. Staat haaks op de diepte die ik zoek in het gewone leven. Weg van de oppervlakte en of dat nou mede tot stand is gekomen doordat ik graag luister naar anderen, liever luister dan zelf vertel .. Durf ik niet te zeggen. Dat ik een leven leef zonder al teveel ‘small talk’, ja. Ik ben daar gewoon niet zo goed in. Terwijl ‘small talk’ in het sociale leven toch meer geaccepteerd lijkt te zijn. Iets waar Dave Kerpen me, in zijn boek ‘The Art of People’, wederom aan herinnerde.

Hoe vaak stel jij een ‘niet alledaagse’ vraag?

Zoiets als; “Waar ben jij het meest trots op?” of “Anders dan jouw ouders of overige familieleden, wie is jouw grote voorbeeld?” of “Waar genoot je tijdens jouw vakantie in Thailand het meeste van?” Nou goed, als je door heel Azië aan het backpacken bent, zoals ik in 2017 deed, ontkom je er niet aan dat je op een gegeven moment wel even genoeg hebt van de “Waar kom je vandaan?”, “Ben je naar de Full Moon party geweest?”, “Wat is je volgende bestemming?”, “Wat doe je in het dagelijkse leven?” – vragen.

Of je dus betere vragen wilt stellen,

En je de kunst van het vragenstellen eigen wilt maken. Een Socrates op sneakers worden en daardoor gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding. Ik kon geen genoeg van krijgen, van Elke’s helder op papier gezette-wijsheden! Ik ontwikkelde zelfs een training naar aanleiding van haar boek: ‘Luisteren zonder oordeel’. En dat ik kan blijven schrijven over de socratische gespreksvoering en gespreksvoering überhaupt, is jullie vast ook niet ontgaan. 

De Socrates in jezelf wakker schudden

Wil je dat nou ook? Neem dan contact met me op voor één op één coachingsessies of de training ‘Luisteren zonder Oordeel’. Bel: 06 – 820 50 231 | Mail: info@strainingencoaching.nl