Succes is wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen,

En kun je dan van die één voor één vallende puzzelstukjes genieten? ‘Als je X behaalt je je pas gelukkig zal voelen’, is er eentje die ik herken vanuit mezelf en tevens ontdek bij anderen. We nemen vaak ten onrechte aan dat er eerst succes moet zijn om vervolgens geluk te kunnen ervaren. Terwijl als je het proces weet te omarmen en je daarin de charme vindt .. Je pas écht rijk bent.

Vaardigheden die veel langer meegaan dan een glimlach,

Positieve gedachten. Lang niet zo cliché als jij nu misschien denkt. Positieve gedachten dragen bij aan de ontwikkeling van die betreffende vaardigheden. Waar heeft ze het dan toch precies over? Nou, als je dan toch hunkert naar een voorbeeld: Positieve gedachten brengen een positieve stimulus aan discipline, zorgen voor dat vleugje ‘Peter Jan Rens’ in jezelf, want je geeft nooit op. Velen trouwens wel, terwijl doortastendheid ó zo belangrijk is. Vanuit positieve gedachten ben je wellicht eerder in staat om alle ‘vanzelfsprekendheden’ te waarderen nu ze nog vanzelfsprekend zijn. Ja, laat die zin maar even op je inwerken.

Het moois dat we hebben op waarde schatten,

Nog te vaak lees of hoor ik dat we pas de mogelijkheid vinden om dankbaar te zijn voor iets wanneer het er niet meer is. Zonde. “Suus, jij viert het leven. Snap je? Jij vindt schoonheid in kleine dingen en in willekeurige momenten van spontaniteit. Jij kan genieten van dit soort ‘kleine’ momenten door ze als ‘grote’ momenten te zien.”, herinnerde een vriendin me laatst in een moment van twijfel.

Wat is dan de definitie van succes?

Dat de definitie van succes voor iedereen anders is, valt niet te ontkennen. Succes laat zich maar moeilijk definiëren. Honderd-en-een dingen kunnen daarin meespelen. Maar als ik dan toch al aan het woord ben dan deel ik graag met je dat ieder afzonderlijk puzzelstukje er eentje is en als je in staat bent daarvan te genieten, je wat mij betreft succesvol bent. Hoe vaak neem jij de tijd om te koesteren? Een moment de tijd om trots te zijn op jouw prestaties? Hoe vaak voel jij tevredenheid in waar jij op dit moment staat in het leven?

Jouw eigen cheerleader zijn

Steeds meer vrienden in mijn omgeving kiezen ervoor om te gaan ondernemen. Eenmans en -vrouws slaan zij hun eigen weg in. Vanuit een verlangen, een droom of een passie. Gewend aan loondienstverbanden. Een sprong in het diepe. Als eenmans-/vrouws-ondernemer is het uitdagend, je bent namelijk alles in één. En als ik het dan heb over je eigen cheerleader zijn, denk dan niet gelijk aan korte rokjes, pompoms en danspasjes .. Verre van, maar je moedigt jezelf wel aan, terwijl resultaten niet altijd zichtbaar zijn. Dat is misschien wel het meest uitdagende, want wanneer juich je als iets niet zicht- of meetbaar is?

Als je alles krijgt wat je verlangt,

Ik kwam er op mijn vijfentwintigste achter dat alles niet alles was. Dat ik tevreden zijn nog niet écht beheerste. Misschien wel op jacht was, telkens, naar highlights .. Op jacht naar de grotere momenten, en daardoor voorbij ging aan al het kleine. Alhoewel, dat niet helemaal waar is, maargoed .. Laten we ergens vanuit gaan. Wat waardevol was, liet zich op dat moment moeilijk definiëren. Dat duurde even en al doende leerde ik. Steeds bewuster van de één voor één vallende puzzelstukjes waardoor ik het grotere plaatje liet voor wat het was.

En zo blijf ik puzzelen.