‘PERFECTLY IMPERFECT’​

“Mijn flapoor maakte mij voor het eerst bewust van het feit dat ik een lichaam had, dat dat lichaam kon afwijken van het beeld in mijn hoofd, van hoe ik het zou willen en dat ik misschien iets aan mijn lichaam zou willen veranderen”, schreef Isa Hoes. Ze nam me mee naar haar jeugdige jaren en boeide mij met deze zinnen.

Isa leefde, net als velen onder ons, jaren met haar lichaam zonder daar vragen over te stellen. Pas op het moment dat ze begon te balen van haar oor, was dat voorbij.

Ik vraag me regelmatig het volgende af; “In hoeverre mogen we stellen dat de jeugd van tegenwoordig, vandaag de dag sneller en vaker geconfronteerd wordt met het schoonheidsideaal?”. Het fascineert me en tegelijkertijd maak ik me zorgen. Hoe vroeg begint het besef van het hebben van een lichaam anno 2020? En dus het besef van ijdelheid.

Isa liet uiteindelijk haar flapoor chirurgisch verhelpen. “Zette ik daarmee een eerste stap op weg naar een gelukkiger lichaam? Of wilde ik niet opvallen en zette ik hiermee juist een stap naar een ongelukkige relatie met mijn lichaam?”

.. Het antwoord dat Isa als volwassen vrouw geeft is: “Ik dacht als twaalfjarige dat twee evenwichtig geplaatste oren mij gelukkiger zouden maken, maar nu ik er op terug kijk zie ik gewoon een klein meisje dat bang was er niet helemaal bij te horen met haar flapoortje”.

We leven in een moderne tijd. Een tijd waarin de wereld ontzettend klein is geworden en via ons beeldscherm te aanschouwen valt. Het zijn niet alleen meer de klasgenoten die invloed uitoefenen. Het is de rest van de wereld. De kracht van Social media. “Hoe kan jouw dochter zich op jonge leeftijd veilig genoeg voelen om te zijn wie ze is, als zelfkennis met de jaren komt?”

SOCIAL MEDIA, DE KATALYSATOR VAN HET SCHOONHEIDSIDEAAL

.. Langzaam komt het Kardashian concept dichterbij. Borst, bil- en lipvergrotingen. Jolanthe Cabau, in mijn hoofd voeg ik er nog steeds automatisch ‘van Kasbergen’ aan toe, lijkt al lang niet meer op haar pure vroegere versie. Influencers Selma Omari en Janice Blok lijken voor een perfecte DOLL-face te gaan. Dat is overigens de term die ze daarvoor gebruiken, las ik van de week ergens. De taboe rondom de ‘medische ingreep’ verdwijnt langzaam en het is misschien tegenstrijdig om te zeggen maar de laagdrempeligheid groeit.

We weten allemaal dat geen enkel lichaam hetzelfde is. Dat identiteit niet alleen bestaat uit jouw buitenkant. Dat iedereen onzekerheden heeft. Dat we allemaal onbewust naar de ander kijken en onszelf onbewust bezig houden met hoe zij eruitzien. We veroordelen een ander, maar tevens onbewust onszelf.

ONZEKERHEID EN IJDELHEID HOUDEN ELKAAR IN EVENWICHT

Het risico is dat we onszelf alleen nog maar meer krampachtig vastklampen aan het schoonheidsideaal dat door de media bedacht is. Een nog groter risico of gevolg is dat we ons lichaam gaan dragen als een schild, waar je jezelf achter kunt verschuilen.

Ben je na zo’n ingreep echt blij met het spiegelbeeld dat je ziet? Lastig .. Lijkt me. Fascinerend, dat dan weer wel.

Bron: Isa Hoes – Kompas (Literaire Juweeltjes)

[social_share show_share_icon="yes"]