.. Oordelen kun je niet níét doen

Hoe zie jij de wereld? Hoe zie jij jouw omgeving? Misschien kom je er tijdens het lezen van dit artikel achter dat je vaker interpreteert dan dat je daadwerkelijk observeert? Objectiviteit. Waarnemen zonder oordelen. Wat zou jou dat kunnen brengen?

RUST

Dag in dag uit kom ik in aanraking met veronderstellingen die niet bewezen zijn. Ik tref ze aan bij anderen maar ook bij mezelf. Ben jij je bewust van de oordelen die zich aan je opdringen? Ik schreef het al eens eerder, ik ben niet Roomser dan de Pau .. Ik oordeel vaker dan me lief is. Tijdens mijn sabbatical in 2017 groeide mijn bewustwording en maakte ik de afspraak met mezelf om mijn zinnen niet meer te beginnen met ‘Ik vind’. Want wat boeit het wat IK vind. Ik merkte dat zodra ik iets vond, ik ook iets voelde. Tot de conclusie komen dat ‘iets van iets vinden’ onafscheidelijk is van emotie, was één van mijn grootste eyeopeners.

Drie jaar later ..

Kom ik wederom tot een conclusie. Ik ‘vind’ niet alleen veel, ik concludeer ook regelmatig. Op het punt aangekomen dat ik moet toegeven aan mezelf dat ik in 2017 een onmogelijke afspraak met mezelf maakte. Eentje waaraan ik me niet kon houden, waardoor ik een tijdje geleden teleurgesteld raakte in mezelf. Het leek zo simpel. Het leek zo’n makkelijke afspraak, maar het lukt me tot op de dag van vandaag nog steeds niet.

Oordelen is zo menselijk en gewoon als ademhalen

We oordelen nou eenmaal om vorm te kunnen geven aan ons eigen leven, schrijft Elke Wiss in haar boek Socrates op Sneakers. Als oordelen net zo menselijk is als ademhalen dat is het ook onmogelijk om het af te leren. “Wees niet zo streng voor jezelf”, zeggen de mensen om mij heen weleens. Oordelen mag.

‘Vind’, maar oordeel met mate

Een ding is zeker, ik wil de bijbehorende emoties ontwijken. Ik wil controle over mijn primaire reactie. Mijn primaire reactie in sommige situaties verbeteren. Een nieuwe afspraak is daarvoor nodig. Het vraagt iets anders van me. In plaats van mezelf iets opleggen, vraagt het blijkbaar skills.

Blijf bij de feiten of VRAAG

Kan ik dan met mezelf afspreken dat als ik een oordeel heb ik ‘m ook durf te onderzoeken? Het oordeel eens flink ondersteboven hou en er tegenaan schop? Of is het makkelijker om objectiviteit toe te voegen aan mijn blik? Dat wat ik ‘zie’ te omschrijven in feiten .. Of dien ik mezelf te trainen in het ombuigen van oordelen naar complete nieuwsgierigheid? Want het feit dat we denken ‘zeker te weten’ weerhoudt ons ervan wezenlijke vragen te stellen.

Ik schudde de socratische houding begin dit jaar in mijzelf wakker. Wil jij jezelf hier ook in ontwikkelen? Dat kan met S training & coaching.