Ontmoet jezelf in de stilte,

Ik hou van dat soort ontmoetingen. Ik heb ze nodig. Momenten van stilte. Een voortdurend, dieperliggend, verlangen naar. Alles draait namelijk om het evenwicht tussen maximaal presteren en volledige rust. Balans. Evenwicht. Zoals er ook evenwicht moet zijn tussen noten en stiltes om muziek te kunnen horen. Yin en yang. Harmonie.

De uitknop. 

Door even afstand te nemen open je deuren die eerder gesloten waren. Althans, zo gaat dat bij mij. Er ontstaat overzicht en ruimte, waarin ik mijn aandacht volledig op mezelf kan richten. Ruimte voor creativiteit. Ruimte om te dromen. Ruimte voor de vraag of ik mijn energie eigenlijk nog wel optimaal inzet. Tegelijkertijd is het voor mij een manier om mijn accu op te laden. In momenten van stilte leer ik steeds beter de stem van mijn intuïtie herkennen, mijn innerlijke kompas .. Ik leer ernaar te luisteren. Dat wat zo belangrijk is voor persoonlijk leiderschap.

Stilte kan mooi zijn,

In de ruimte tussen twee gedachten voel ik waar ik werkelijk naar verlang. Het is alsof ik in een helikopter stap en mezelf laat verwonderen door het uitzicht. In stiltes tref ik niet de leegte aan, waar men vaak zo bang voor is, maar juist de liefde voor de dingen die ik doe. Het zijn momenten waarin ik tijd vind voor reflectie. Momenten waarin ik dieper koester, vooruitblik, visualiseer en bij mezelf achterhaal of ik de dingen die ik doe nog kan doen met volle toewijding. Momenten waarin ik de bijzaken in mijn leven bloot leg.

Solitude

Ik las ooit eens de volgende zinnen: “Solitude is how we quiet the voices, the incessant chatter. It’s how we create the necassary calm, the empty spaces. Vision needs solitude. Leadership needs solitude. Courage needs solitude.” Solitude betekent ‘eenzaamheid’ als we het in het Nederlands vertalen. Voor mij betekent het ‘alleen’ zijn .. Want eenzaam voel ik me nooit. “Ik snap niet dat jij dat kunt hoor”, is de reactie van de mens die niet stil kan zijn. Stilte is nou eenmaal niet zo vanzelfsprekend. Voor de mensen die stilte als een angst zien, lijkt praten en doen de enige manier om die angst het hoofd te bieden.

Perspective is the way we see things when we look at them from a certain distance

Waar je me in stilte kan vinden? In een stilteklooster, een B&B, in de sauna, tijdens lange wandelingen in de natuur en in het buitenland. De afgelopen 15 maanden ben ik, net zoals velen van jullie, niet meer in een vliegtuig gestapt. Ik maakte daarom de afspraak met mezelf om minimaal ieder kwartaal een paar dagen vrij te maken om alleen te zijn. Mezelf terug te trekken en gehoor te geven aan mijn verlangen.

Wanneer ontmoette jij jezelf voor het laatst in stilte?

Bron: ICM – De 10 tips voor persoonlijk leiderschap | Mark Verhees – De Vibe