07 apr OFFLINE
Geen enkele computer kan je een zomerbries laten ervaren. Er komt geen lentegeur uit het beeldscherm van je telefoon. In de virtuele wereld ontbreekt het aan ontroerende aanrakingen. Terwijl we onszelf, van kleins af aan, het best ontwikkelen in de échte wereld. In de échte wereld leggen we namelijk de magie van het driedimensionale vast in wie we zijn.
De OFFLINE wereld,
Leren en beleven met alle zintuigen. Een real life experience. Was vroeger alles dan misschien toch beter? Ik denk terug aan de TV’s die in de verste verte niet eens leken op ‘n flatscreen, aan de cassetterecorders, discmans, videorecorders, de huistelefoon, de Nintendo, het pistool waarmee ik de eenden van het beeld schoot en niet te vergeten de computer met inbelverbinding. De devices van vandaag de dag? Het grootste verschil is dat ze véél meer geïntegreerd zijn in ons dagelijks bestaan. De TV van toen droeg je niet in je handen. Op de WC, in het restaurant of in de wachtkamer bij de dokter zat je met lege handen of een tijdschrift. Niets van al dat wat ik hierboven beschreven heb, had ‘n broekzakformaat.
Ga eens terug, ver terug, diep terug .. En bedenk jezelf eens hoe dat nou eigenlijk voor jou was?
Kinderen ontwikkelen zich als ze spelen. Het beste speelgoed voor kinderen is écht contact oftewel interactie met andere kinderen. In deze tijd .. Vind er een verlies in observatie plaats. Een verlies in oogcontact en in direct contact met dingen. Kinderen ontdekken de wereld op een andere manier. Toch gaat niemand de technologische ontwikkelingen terug kunnen draaien. Deste belangrijker is het streven naar bewustwording. Nieuwe generaties fit maken, zodat ze zich in een omgeving kunnen handhaven die datgene van ze wil hebben wat in de toekomst het waardevolst zal zijn: ‘aandacht’.
“Is het de bedoeling dat ik de docent naar rechts swipe?”
Het feit is en blijft dat die schermen niet zomaar meer verdwijnen en dat de toekomst zal bestaan uit nog meer digitalisatie. Nooit meer minder. Laat de jeugd, jouw kinderen, eens kritisch nadenken over de online omgeving waarin ze zoveel tijd doorbrengen. Wat zijn de voor- en nadelen? Dankzij het internet ligt de wereld aan hun voeten. Het maakt de wereld van de toekomstige generaties sneller. Fysieke en digitale elementen blijven combineren, is dat een must?
“Kinderen hebben hun ouders nodig om te leren fietsen en veilig over te steken. Maar ze hebben ze ook nodig om te bepalen hoeveel tijd ze voor het scherm kunnen doorbrengen, en om ze te beschermen tegen informatie waar ze nog niet aan toe zijn”, aldus Patti Valkenburg, schrijfster van het tijdloze boek ‘Vierkante ogen’.
Balans is de sleutel (tot alles)