Neem taal serieus,

Waarom? Omdat taal weerspiegelt en we nooit ‘zomaar’ dingen zeggen. Niets lukraak, domweg of klakkeloos en wanneer je een soort van onderbuikgevoel krijgt, nou geloof me .. Dan heeft dat voor een groot deel te maken met de woorden die uitgesproken zijn. Hoe we onze zinnen samenstellen, onze verhalen vertellen .. Globaal of gedetailleerd, volop oordeel of juist heel feitelijk, gericht op onszelf of wijzend naar een ander, met of zonder absolute termen. Jij hoort de woorden en jouw intuïtie lijkt te reageren.

Jouw innerlijke boodschap,

Taal heeft effect. Waarschijnlijk wist je dat al, maargoed .. Ik bezorg niet voor niets friendly reminders op wekelijkse basis. Ooit schreef ik al eens eerder over dat negativiteit zo snel de overhand neemt. Zo ook in onze manier van spreken, richting onszelf maar zeker ook richting anderen. Verschillen zien, verwoorden wat we niet willen of zien wat er niet goed gaat .. Lijkt onze eerste neiging te zijn. En als je het mij vraagt, WIL je jezelf daarvan het liefst bewust zijn, toch?

“Ik wil geen fouten maken”

Of geloof je liever in het volgende: “Fouten brengen me verder”. Je leest het al, de medaille heeft twee kanten, soms zelfs meerdere. Het is dus een kwestie van welke kant jij kiest, welk perspectief. “Iemand anders kan dit vast beter”, inruilen voor: “Ik doe dit op mijn eigen manier”. Kies jij bewust voor leuke positieve mensen in de omgang? Of vertaal je het als volgt: “Ik wil niet met negatieve mensen omgaan”. Commercieel gezien, “Ik wil mijn uurtarief niet verlagen” of “Ik neem alleen goed betaald werk aan” of een overtuiging welke deze week nog in een coachingstraject naar voren kwam: “Hij is de baas, dus hij beslist” inruilen voor: “We kunnen van elkaar leren”, ter bevordering van de dialoog.

Taal weerspiegelt,

Bewustwording is de sleutel tot verandering. We kennen allemaal de stappen: van onbewust | onbekwaam naar bewust | onbekwaam om vanuit daar naar bewust | bekwaam te geraken en het vanuit daar dan eindelijk te gaan beheersen, op de automatische piloot, onbewust | bekwaam. Dat gaat samen met tijd, discipline en geduld. Sommige bewandelen dit pad alleen .. En sommige werken samen met een coach.

Welke herken je bij jezelf?

Of welke herken je wellicht bij jouw collega’s? “Ik ben hier niet goed in”, of ben je op de goede weg?  |  “Het lukt me niet, ik worstel er echt mee”, of is die persoon zijn of haar weg aan het vinden?  |  “Ik wil me nooit meer zo lusteloos voelen”, of wil je gezond en vitaal zijn. In ieder vorm en context komen dit soort uitspraken voor.

Niet de oplossing, maar de spiegel

Ik schreef laatst een artikel; Niet de oplossing, maar de spiegel. Dat is wat één op één coaching je brengt. Momenten om gedachten te ordenen. Niet eindeloos reflecteren op jezelf, geen hulpverlening .. Nee, balans tussen inzichten en handvatten in de vorm van gesprekstechnieken. Een mix van Rationele Effectiviteitstraining, Transactionele Analyse & socratische gespreksvoering, feedback, het verschil tussen interpretatie & observatie en LSD. Deze mix is cruciaal, het lukt namelijk pas om gedrag te veranderen als er veranderingen op het niveau van gedachten en gevoelens ontstaan.

Wil jij meer inzicht in hoe taal daadwerkelijk weerspiegelt? Inzicht in jouw manier van denken en communiceren? Samen de onderliggende aard blootleggen? Neem dan contact met me op!

Bel: 06 – 820 50 231  |  Mail: info@strainingencoaching.nl