Minder spinsels in je hoofd,

Mensen maken voor een groot deel hun eigen stress. ‘Het is niet de situatie waardoor je jezelf rot voelt, maar de betekenis die je aan de situatie geeft waardoor je je rot voelt’. Opzich klinkt dat niet als abracadabra, wel? Eigenlijk is het gewoon TE logisch. Althans, als je het zo leest.

En telkens blijkt toch hoe moeilijk het is om de controle over onze gedachtewereld te behouden. Het brein staat namelijk nooit stil. In iedere situatie ontstaan gedachten. Wat is dan eigenlijk de truc? Uhm .. Iets met een gedegen onderscheid tussen waarneming, interpretatie en evaluatie.

Waarneming: “Hij praat harder”. Een feitelijke beschrijving van jouw observatie.

Interpretatie: “Hij praat harder, hij is waarschijnlijk kwaad op me”. Daar waar je een stapje verder gaat dan alleen de feitelijke beschrijving. Je dus eigenlijk betekenis geeft aan wat je ziet.  

Evaluatie: “Wat een onbeschofte manier van communiceren zeg!”. Je een waardering of evaluatie toevoegt en je eigenlijk gewoon iets VINDT van de situatie.

Gedachten zijn slechts aan elkaar geregen woorden. Ze hebben geen ENKELE betekenis, JIJ geeft ze betekenis.

Je merkt misschien al waar ik naartoe wil. Jouw manier van denken en fantaseren bepaalt uiteindelijk hoe je je voelt en ook hoe je je opstelt en gedraagt. Hoe vaak denk jij in feitelijke beschrijvingen? Theo en Coen beweren dat we dat maar zelden doen. Oh, en las je het uitroepenteken ook echt als een uitroepteken? Dan voelde je vast de emotionele lading, die bij evaluatie hoorde, door het beeldscherm heen.

Interpretatie en evaluatie, beide zó toxic en toch overkomt het ons dagelijks. Je trakteert jezelf, door deze laatste twee denkstappen hoogstwaarschijnlijk op een shotje angst, spanning, stress of boosheid. Twee vingers, stevig om het shotglaasje heen en hoppah .. Achterover! Zo snel kan het gaan met deze zelf ondermijnende emoties.

Bron: Beren op de weg, spinsels in je hoofd – Theo IJzermans & Coen Dirkx

[social_share show_share_icon="yes"]