Met jou gaat het toch ook FANTASTISCH?!

“Hoe is het?”, de meest gestelde vraag voor altijd en eeuwig. Lang niet altijd een blijk van oprechte interesse. Een dooddoener voor velen of een kans om zich te verschuilen achter het antwoord ‘goed’. En voor mij .. Het merendeel van de tijd een verlammende vraag. 

Voor diegenen die het in 2023 anders willen,

Als ik antwoord moet geven op de vraag hoe het met me is, dan moet ik eerlijk bekennen dat ook ik niet veel verder kom dan ‘goed’. Dave Kerpen geeft, in zijn boek ‘The Art of People’, als tip dat je eens moet reageren met “Fantastisch!” Dat schijnt allereerst aanstekelijk te werken en brengt tevens direct verwondering teweeg. Want ‘fantastisch’, is dat wel geoorloofd in het nuchtere Nederland? Terwijl diep van binnen we onszelf allemaal wel fantastisch zouden willen voelen. De paradox. Maar dankjewel Dave .. Een tip die ik in 2023 zéker eens uit ga proberen.

“.. Gaat goed hoor”

Is dat dan gewenning? Nee, is daarop mijn antwoord. De gestelde vraag is gewoon te breed. Ik heb van alles waarover ik kan vertellen. Hoe het zijn van tante voor me is. Hoe het met mijn business gaat. Hoe mijn laatste reis was. Hoe het schrijven van mijn laatste artikel me verging. En ik ben vast niet de enige die over meerdere onderwerpen iets te vertellen heeft en ik weet dus ook zeker dat ik niet de enige ben die de vraag ‘Hoe is het?’ als verlammend ervaart. 

“Het zijn altijd dezelfden” 

Hoor ik regelmatig tijdens coachingstrajecten, of de reactie dat er niemand is die op dat moment zijn mond opentrekt. Niet alleen in ons privéleven maar ook zakelijk lopen we tegen brede vragen aan. Waardoor we antwoorden als “Goed”, “Nee, eigenlijk niet”, “Nee” in de hand werken. Vragen als “Hoe staat het er voor?”, “Wie wil daar nog iets over kwijt?” of “Zijn er nog vragen?” .. Vallen wat mij betreft onder de noemer ‘vaag’. Verre van specifiek of (doel)gericht. Zonder naam of toenaam. Het gevolg: een gebrek aan dynamiek. En wiens schuld is dat dan eigenlijk? Als we dan toch iemand de schuld moeten geven hé. 

Iets met een betere wereld .. Die bij jezelf begint?

Deze uitspraak heeft wat mij betreft ook direct betrekking op een beter overleg of een beter gesprek. Het lijkt zo simpel, maar waarom doen we het dan niet? Daar is natuurlijk geen universeel antwoord op, want iedereen is anders .. Gelukkig maar, want anders zouden de vragen óók voor altijd en eeuwig hetzelfde zijn. De belangrijkste vraag is, denk ik: Gun jij jezelf, maar vooral de ander, die betere vraag?   

En is daarop jouw antwoord ‘ja’ en gun jij het jouw collega’s, het managementteam of jouw leidinggevende ook? Neem dan contact met me op voor de training: ‘Luisteren zonder oordeel’ of ‘van MEDEDELING naar VRAAG’.

Door S training & coaching ontwikkelde trainingen voor bedrijven die hun medewerkers net even op een iets andere manier willen uitdagen en inspireren.