Manage jij .. Of is jouw ego jou de baas?

Met andere woorden, waar maak jij het verschil? Leiderschap is een begrip dat naast leidinggevende, manager en baas veel voorkomt. Ben jij ervan op de hoogte dat iedereen een EGO heeft? Ik, jij en ieder ander in deze maatschappij. Steeds vaker kom ik in contact met EGO’s. In contact met mensen waarvan zij zelf nog niet door hebben dat het EGO in hen bestaat.

Inspireren of gewoon vertellen wat iemand moet doen?

Vaak ben ik degene die het voortouw neemt. Iets minder vaak dan voorheen. Hoe dat komt? Omdat ik met enige regelmaat mijn neus heb gestoten, waardoor onder andere het besef is ontstaan dat je het bijvoorbeeld ‘nooit’ voor ‘iedereen’ goed kan doen. Het een uitdaging is en zal blijven om het ‘iedereen’ naar de zin te maken. Een balans vinden tussen inspireren, stimuleren, motiveren en mijn teamleden vertellen wat zij moesten doen .. Tsja, ook ik vond het in mijn tijd als manager lastig.  

Een leider inspireert en leert anderen waarom iets moet gebeuren

Vertellen wat jouw medewerkers moeten doen en controleren hoe ze het doen, staat haaks op inspireren. Vind jij dat ook? Lees dan rustig verder. Prikkelen. Aanmoedigen. Aansporen. Bevorderen. Aanzetten tot. Allemaal synoniemen van inspireren. Wat vraagt dat eigenlijk van jou, als leidinggevende? Dialoog in plaats van discussie. Een focus op de leercurve van de ander. Het aan de kant schuiven van jouw ego. Op onderzoek uitgaan naar wat de ander drijft. Wezenlijk proberen te begrijpen. Spiegelen, coachen, vragen stellen. Met als doel het achterhalen van de verborgen gedachtegangen of beweegredenen en het kunnen inschatten van de gap tussen ‘wat men al kan’ en ‘wat men nog mag ontwikkelen’.  

Een leider wil dat zijn medewerker(s) het gevoel hebt succesvol te zijn

Dat is wat anders dan het continu inzoomen op dat wat fout gaat. De nadruk leggen op dat wat niet goed gaat. Een leider zorgt dat mensen zélf vertrouwen opbouwen zodat ze verantwoordelijk kunnen maar vooral WILLEN zijn. Vertrouwen wek je door niet altijd zelf met de eer te strijken. Daarvoor hoef je niet arrogant te zijn trouwens, zoiets komt indirect tot uiting doordat bijvoorbeeld jouw oplossing altijd voorrang krijgt. Vertrouwen wek je door daadwerkelijk te luisteren naar de ander en daarbij de diepte in te duiken. Vertrouwen wek je als men bevestigd krijgt dat je niet afhankelijk bent van jouw autoriteit of positie. Je wekt het door échte complimenten, die je daadwerkelijk meent. Vertrouwens wek je door te reflecteren op de impact van de passie, waarmee jij zelf de medewerkers inspireert en beïnvloedt. Je vindt het niet erg als medewerkers boven je uitstijgen, dat geeft je juist voldoening .. Er is volgens jou namelijk niets mooiers dan plezier halen uit het succes van anderen.

Een baas wil de baas zijn

En er op den duur tegenaan lopen dat zijn of haar bordje te vol ligt. “Het komt uiteindelijk altijd weer op mijn bordje terecht”, een bekende uitspraak. De emmer die uiteindelijk overloopt. Gevolgd door woorden als: “Ze kunnen ook niets zelf!” Het kookpunt bereikt en de uiteindelijke ontploffing. Onder de noemer: “Zo bedoelde ik het niet, je kent me toch”.

Try again. Fail again. Fail better.

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt .. Iedereen leert een leven lang. Er is niemand zoals jij, dus roep jezelf alsjeblieft niet tot maatstaf. Vind de uitdaging in het ontwikkelen van, het creëren van verbinding, van begrip, van wisselwerking en maak besluiten die je visionair kunt onderbouwen .. Leer jouw ego kennen en ontdek de invloed ervan.

“Ik ben geniaal. Ik heb iets, maar ik mis iets”, aldus Ali

En dan breekt hij. “Ik ben een intense jongen. Het is niet alleen maar leuk hoor. Los van dat ik heel veel heb gebracht, heb ik ook heel veel mensen gekwetst. Geraakt en .. En omdat ze zoveel van me houden en snappen dat ik het goed bedoel, komen ze terug. Ze snappen het nu, het was nooit persoonlijk ..” – Ali geeft aan dat hij zich gewoon nooit echt begrepen voelde en eigenlijk schreeuwde om erkenning. “Maarja, nu zeg ik ja .. Ik snap dat je die erkenning niet geeft. Alhoewel ik vind dat je ‘m deels moet geven omdat ik echt wel iets kan maar ik ben echt niet zo goed als ik dacht dat ik was.” – En dat is volgens Ali helemaal goed, prima zelfs! “Daar heb ik meer vrede mee dan dat ik denk dat ik een of andere ja .. Je weet toch, een compleet plaatje ben. Dat is veel zwaarder. Het is veel fijner om te weten dat je het niet bent.”

Bron: Sanne Witkamp – Leider of Baas | Bron: Documentaire Ali Bouali – Videoland

[social_share show_share_icon="yes"]