Leiding nemen over je eigen leven,

Sta jij op het punt om een grote beslissing te nemen? Samenwonen, trouwen, of toch maar niet? Wel of geen kinderen en wanneer? Carrière maken, voor jezelf beginnen of toch eerst die wereldreis?

Het is alweer drie jaar geleden dat ik mijn dertigste verjaardag vierde. Een leeftijd die voor mij aanvoelde als een écht kruispunt, het dertigerskruispunt. Rechtdoor, links- of rechtsaf? Stilstaan was nooit een optie, want vernieuwing en uitdaging zijn belangrijk voor mij.

“Nog anderhalf uur te gaan”, dacht ik, terwijl ik in stilte aan mijn bureau zat. Mezelf teruggetrokken in één van de acht kloosterkamers. In stilte bracht ik mijn dagen door en dat ging me eigenlijk best goed af. De meegenomen boeken las ik in één ruk uit en het laatste boek lag voor me. Het kleinste boekje. Iets groter dan de oppervlakte van mijn hand, felgroen, met daarin tien tips over persoonlijk leiderschap. De kamer was tot in detail in de symboliek van het klooster ingericht. Links van me een schilderij met daarop Jezus afgebeeld, een klassieke wastafel zoals ze die vroeger kende en een bruine fauteuil waarvan de pootjes een klein beetje wegzakte in het donkergroene tapijt. Het tapijt dat op zijn beurt verantwoordelijk was voor de muffige geur in de kamer, maar zacht aanvoelde. De zon scheen door het glas in lood raam en ik zag een van de nonnen plaatsnemen op een tuinbankje. Een compleet andere wereld, als je het mij vraagt .. Details.

Door even afstand te nemen, krijgen we meer overzicht over situaties

Ik gaf mijzelf destijds de ruimte voor stilte en reflectie en nu, op dit moment .. Moet ik toegeven dat het best bijzonder voelt om over deze periode te schrijven. Het boekje, want ik bewaar ze allemaal, heb ik nog steeds en als ik er nu doorheen blader zie ik allerlei arceringen en handgeschreven opmerkingen. Negentwintig was ik. De trainersopleiding succesvol afgerond, op het punt een nieuwe ambitie na te streven als vrijgezelle jonge vrouw.

Leiding nemen over je eigen leven om zo méér geluk te ervaren

Noteerde ik als belangrijkste eyeopener, net voordat ik het klooster verliet. Voor mij gold op dat moment de vraag; “Mijn ambitie nastreven of toch eerst die wereldreis?”

Ik las de drieënnegentig pagina’s, in het felgroene boekje, zo begrijpend mogelijk en het leek alsof alle woorden op het juiste moment kwamen .. Heb jij dat ook weleens? Durven doen wat we werkelijk willen om een zo’n authentiek mogelijk leven te kunnen leiden. Nienke Wijnants schreef er ook over; “Het besef van absolute vrijheid is een essentiële voorwaarde voor een authentiek leven. Alleen zij die snappen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedachten, keuzes en gedrag en zich bovendien realiseren dat ze op ieder moment, telkens weer, vrij zijn om bij te sturen, kunnen werkelijk authentiek zijn.”

Wat wilde ik?
Al van jongs af aan heb ik het voordeel dat ik weet wat ik wil en wederom had ik iets te kiezen. Ik durf te zeggen dat ik daardoor, tot op de dag van vandaag, een sterkere intrinsieke motivatie en tevens een groter gevoel van zelfbeschikking voel. Veel mensen weten niet wat ze willen of vinden het moeilijk om te kiezen, want stel dat je fout kiest? Daar heb ik eigenlijk nooit last van. Ik heb de neiging om situaties naar mijn hand te zetten, dus er bestond geen foute keuze want ik wilde het allebei. Er was maar één risico en dat was dat ik misschien op een HAD-IK-MAAR manier terug zou kijken op mijn gemaakte keuze.

Wat was wijsheid?
Daar kwamen de stemmetjes. Daar ontstonden de twijfels, de vragen. “Je hebt net de trainersopleiding afgerond, misschien is nu het moment om door te pakken? Je hebt geen praktijkervaring en als je voor de wereldreis kiest ontneem je jezelf de kans ervaring op te bouwen”, “Twee maanden sabbatical moet wel kunnen toch?”, “Het hebben van spaargeld is belangrijk, je moet minimaal zoveel ..”, dat waren de stemmetjes van mijn ouders. De sociale druk speelde een rol en zorgde bijna voor niet-authentiek gedrag; “Nog een keertje ontslag nemen zorgt voor een tweede breuk in mijn CV, wat zullen werkgevers wel niet denken?”, zei een stemmetje in mijn hoofd op een fluistertoon.

Wat wilde ik écht?
Het was spitsuur in mijn hoofd, herken je dat? Wat ik écht wilde was op reis. Voor langere tijd. Dat voelde ik al maanden. Al maanden was er een extreem verlangen.

De overgenomen overtuigingen en angsten van mijn ouders, hun drang naar stabiliteit en zekerheid, zaten diep in mij geworteld. Dan vind ik het ook nog eens belangrijk wat mensen van mij vinden, werkgevers in dit geval, maar zij speelde geen prominente rol. Ontslag nemen zou hoe dan ook aan de orde zijn. Het was tijd voor een nieuwe richting. Ik had niet voor niets in mezelf geïnvesteerd. Verklaarbaar dus!

Een patroon speelde zich af rondom het materiële. Voorafgaand aan mijn eerste sabbatical, in 2013, werd ik tegengehouden door een belemmerende gedachte; “Wat als ik geen baan meer kan vinden met een leaseauto, dit salaris en deze bonusstructuur? Dan kan ik dus niet meer doen en laten wat ik wil”. Ik zie mezelf nog zitten, in de woonkamer van een vriendin met mijn benen over de leuning van een loveseat. Een uitspraak voor iemand die het maken van herinneringen veel belangrijker vindt dan geld. Ik schrok van mezelf en bereikte daardoor een staat van absolute bewustwording en dwong mezelf de materiële dingen in een volledig nieuw licht te gaan zien. Noodzaak!

“Fuck dat spaargeld, geld moet rollen!”
‘Fuck’ achterwege gelaten trouwens, want het raam stond een beetje open en de non zat nog steeds op het tuinbankje.

.. Eind februari 2017 stapte ik in het vliegtuig naar Bangkok.

Wil jij durven doen wat je werkelijk wilt en daardoor een zo’n authentiek mogelijk leven leiden? Wil jij, net als ik destijds, ook de leiding nemen over jouw eigen leven? Ga dan eens bij jezelf na of er op dit moment een situatie is waarin je je laat tegenhouden door de mening van anderen? Kloppen hun bezwaren wel of is het alleen hun eigen angst die ze projecteren? Of is het juist toch jouw eigen angst of jouw beeld van hoe dingen ‘eigenlijk’ zouden moeten?

.. Mocht het nou zo zijn dat je nieuwsgierig bent geworden naar hoe ik je zou kunnen helpen, schroom dan niet om contact op te nemen!

Bron: Het dertigersdilemma – Nienke Wijnants
Bron: De 10 tips voor persoonlijk leiderschap – ICM
Locatie: Abdij Lilbosch (Stilte Retraite)