Jouw schermtijd,

Terwijl ik mijn smartphone vasthoud, zoekt mijn duim tegelijkertijd zijn weg over het beeldscherm. Instellingen, scrollend naar beneden om vervolgens te landen op ‘digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’. Een statistische cirkel verschijnt, met daarin een totale schermtijd van 3 uur en 24 minuten weergegeven. “Hoe kan dat nou?”, is mijn eerste gedachte, waarin een teleurstelling schuilgaat. Een teleurstelling die verdwijnt zodra ik zie dat het grootste gedeelte, 2 uur en 15 minuten, Google Maps betreft. Dat is dan één uur en negen minuten, voor de iets wat tragere rekenaars onder ons, aan bewust gekozen schermtijd.

Welke herinnering wil je hebben?

We zijn allemaal grote verliezers. Ja, ook jij. Dagelijks verliezen we de strijd om onze aandacht. En je weet vast wie de grote winnaar is. Jouw smartphone. Of misschien kan ik beter zeggen ‘de beeldschermen’. Ik trek ‘m bewust even ietsjes breder. Want ook de TV laat velen van ons uren op de bank doorbrengen. Het simpelste vermaak. “In hoeverre zijn we nog avonturiers?”, zei een kennis van me laatst tegen me op een terras aan het water in Tilburg. “ .. In hoeverre willen we nog dingen ontdekken?”

Bekijk jij weleens jouw schermtijd?

Ik sinds kort. Waarom? Omdat het DE beste trigger is. Ik de tijd die ik spendeer op mijn telefoon eigenlijk gewoon onzinnig vind. Sinds anderhalf jaar ben ik weer in het bezit van een smartphone en ik moet toegeven .. Ik mis mijn klaptelefoon. Vijf jaar lang bracht het open klappen van mijn witte Samsung klaptelefoon me het B100-gevoel. De Samsung zorgde tijdens het uitgaan voor de beste openingszinnen. Regilio Tuur bij het zien van mijn klaptelefoon tegen me zei: “You are different, I can see you want to separate yourself from the crowd”. Smsjes vijf jaar lang voelde als cadeautjes.

Sinds mijn laatste sabbatical ben ik eigenaresse van een Thaise smartphone,

Een smartphone die op allerlei manieren mijn aandacht probeert te trekken. Meldingen als: “Regenwaarschuwing; naar verwachting zal het de komende twee uur gaan regenen”, “I miss you, hartje van Instagram”, “Het weer vandaag in Tilburg”, “Dounia heeft je onlangs een vriendschapsverzoek gestuurd (3de reminder)”, “New in: McDonald’s Chicken McCrispy”. De toekomst en vandaag de dag, iets dat nu al sterk ons leven bepaald.

We stralen uit dat het woord ‘tijdverspilling’ niet in ons woordenboek voorkomt

Als ik bijvoorbeeld weer eens koppels of gezinnen in restaurants observeer. Ik dan vaak over de rand van mijn boek kijk. Het opvallend is dat op de schaarse momenten dat we even tijd over hebben, we onze telefoons erbij pakken. We beter voor de batterij van onze telefoon zorgen, dan voor die van onszelf. Want geven we onszelf eigenlijk wel voldoende mentale rust?

Ieder moment in je leven behandelen als een potentiële herinnering

Wij mensen zijn imperfecte wezens, die functioneren in een wereld waarover we steeds minder controle hebben. We worden flink op de proef gesteld door allerlei prikkels, verslavende prikkels. En we weten allemaal dat het je meestal pas lukt om je gedrag te veranderen als er veranderingen op het niveau van gedachten en gevoelens hebben plaatsgevonden.

Dus, wat zie je .. Wat is jouw schermtijd?

En wat VIND je daar nou eigenlijk van? Blijf dan vooral even extra stilstaan bij wat je er nou écht van vindt. Vermenigvuldig jouw schermtijd eens met 365. Wat had je liever met die tijd willen doen?

Bron: Happy Life 365 – Kelly Weekers | Leven zonder smartphone stress – Alexander Markowetz