Je wilt toch gelukkig zijn?

Of ontkracht je dat regelmatig? Zo van: ach, nee joh, ik mag niet klagen. Het gaat z’n gangetje. Zolang ik maar gezond ben. En begrijp me niet verkeerd, gezondheid is ons grootste goed. Toch is werkgeluk een onderwerp waar iedereen weleens over gesproken heeft. Jan-Bart en Roy schreven het volgende: “Het is onze overtuiging dat iedereen gelukkig kan zijn op hun werk.”

Werkgeluk voor iedereen!

Martin Seligman, een Amerikaanse psycholoog, beschrijft de basis voor welzijn en geluk als volgt: positieve emotie (goed in je vel zitten), betrokkenheid (en daardoor flow vinden), relaties met anderen (authentieke connecties), doelbewust bestaan (een doel in je leven hebben), uitdaging en prestatie (gevoel van prestatie en succes). Deze vijf elementen blijken essentieel. Het zijn dé ingrediënten voor geluk. Dus, hoeveel kan jij er aanvinken?

Het is maar werk,

Ja, en daarom juist! Even een vriendelijke reminder .. Werken is na slapen de activiteit waar we in ons leven de meeste tijd aan besteden. Dus als je een groot deel van je leven bezig bent met iets waar je weinig energie van krijgt, wat dan? Is dat dan een offer dat je brengt? Zo van: ach, ik hoef nog maar tot mijn achtenzestigste.

Weet wat jou gelukkig maakt

Een soort van vragenvuur-artikel besef ik ineens. Want heb jij het antwoord op bovenstaande vraag? Weet jij wat jou gelukkig maakt? En zo niet, hoe kom je daar dan achter? Werkgeluk gaat wat mij betreft samen met passie, flow, betekenis .. Een beroep of vak dat aansluit bij dat wat jij het liefste doet of wat jij het beste kan. Aansluit op jouw kern (eigenschappen). Want die heb ik, die heb jij, die heeft iedereen.

Als vanzelf

Een jaar lang is een goede vriendin van mij met haar gezin op reis. Camperlife .. En wat ben ik trots op haar. Als afgestudeerde eenentwintigjarige leerde ik haar kennen. Beiden werkzaam als adviseur in de techniek, op dezelfde locatie maar in een andere ruimte en beide voor een andere afdeling. Het niet al te lang duurde voordat we onze eerste vakantie samen planden .. En vele reizen volgden. Ik niet beter weet dan dat zij een regeltante is. Zij bijvoorbeeld wel een pasfoto kon verstrekken bij aankomst in Vietnam en ik in de rij moest aansluiten. Zij met malariapillen in Gambia arriveerde, ik zonder. Ik niet beter weet dan dat zij kan organiseren als de beste en ze me daarover laatst vertelde. Tijdens haar reis bracht haar moeder haar een bezoek en adopteerde uiteindelijk een hond uit Portugal en mijn vriendin in deze situatie weer even haar regelkwaliteiten kwijt kon, vertelde ze me vol trots. Althans .. Dat is wat ik dacht te horen. Ik niet anders kon dan glimlachen en denken: ja lieve vriendin .. Dat is waar jouw kracht ligt.

Geluk is het eerste en laatste dat je jezelf zou moeten gunnen, toch?

En je kan het maar weten. Zo eens in de zoveel tijd eens inzoomen op jouw dagen, weken en maanden die als een straaljager aan je voorbij vliegen. Dat is het tempo van vandaag de dag. Uitermate belangrijk, zo’n moment van stilstaan bij.

Raken jouw passies en kwaliteiten elkaar?

Ben jij regelmatig in een flow? Krijg je voldoening uit dat wat jij aan het doen bent? Of zoals ik mezelf ieder kwartaal de vraag stel: Doe ik nog wat ik leuk vind? En hoe is mijn energielevel?

Bron: De 10 tips voor meer Werkgeluk van ICM, door Jan-Bart Bouwmans en Roy Kreeftmeijer