Is jouw gedachtenwereld uit balans?

Een weegschaal waar je absoluut niet aan voorbij mag gaan omdat we er allemaal toe in staat zijn onszelf te blokkeren. Ik dat eigenlijk wel een beetje gemist heb, over alle jaren heen en tijdens mijn hbo-opleiding. Het inzicht in de manier waarop ik in staat was mezelf te blokkeren in gesprekken die ik wekelijks voerde en al helemaal toewerkend naar de start van mijn loopbaan.

Een sparkling water zonder sparkle

Was de aanleiding voor dit artikel. Oh en tal van wandelingen langs de kust in Zuid-Afrika waarin ik allerlei trainingen en coachingssessies liet bezinken. Tijdens het weerzien met Kimberley, een meisje dat ik ooit eens leerde kennen in Thailand, viel mijn oog ineens op ons sparkelende water dat werd ingeschonken door de ober. Een chique bedoening wel, in de zeer bekende koffiezaak ‘Truth’, in Kaapstad. Bij het nemen van de eerste slok voelde ik maar weinig sparkle op mijn tong en vergeleek ik de overgebleven bubbels in mijn glas met die van Kimberley .. De conclusie: een doodgeslagen watertje.

“Excuse me, can I ask you something”

Niet geheel de waarheid natuurlijk, want ik wilde niks vragen maar aangeven vanuit het perspectief: ik bestelde een sparkling water maar op de een of andere manier is-ie sparkling-loos, ik mag dit aangeven en kijken wat de ober van Truth ermee wil doen. In het verleden was het weleens anders geweest. Dan drong vooral de ‘dat kan ik toch niet maken om hier iets van te zeggen’-gedachte aan me op of de ‘doe niet zo overdreven’-gedachte, onder het mom van wat zullen ze wel niet van me denken .. Met als resultaat dat ik in stilte het glas water opdronk. Kimberley moest lachen en zei me dat ze eigenlijk nooit zo ‘moeilijk’ deed. Zelfs die uitspraak voegde in Kaapstad geen gewicht toe aan mijn gedachtenweegschaal.

We voeren tal van zakelijke gesprekken

Waarbij onze gedachtenweegschaal vaak uit balans is. Van verzuim tot aan sollicitaties tot aan sales en weer terug naar een functioneringsgesprek. Terwijl mij in trainingen vaak werd geleerd wat ik moest doen of in welke situatie ik dit of dat zou moeten vragen of zeggen. Maar wat nou daadwerkelijk mijn barrières waren, als in de gedachten die me weerhielden .. Daar werd maar minimaal op ingezoomd en als men dat dan al deed, dan was dat middels een dooddoener: het is een kwestie van ervaring!

Balans op de gedachtenweegschaal

Want wat is het eigenlijk dat jij jezelf hoort denken? Tijdens verzuim trainingen hoor ik geregeld: ‘ik wil niks verkeerds zeggen’, mede tot stand gebracht door de regels vanuit de AVG-wetgeving. Men daardoor kansen mist en de dialoog met de zieke medewerker niet tot stand komt, terwijl daar juist de sleutel tot re-integratie ligt. En misschien herken je deze ook wel bij jezelf: ik wil professioneel overkomen maar als ik te veel vraag dan kom ik misschien dom over, eentje die regelmatig voorkomt in sales, waar erkenning sowieso de boventoon voert.

Wat de ander van je denkt

Of hoe de ander zal reageren, zijn beide zaken die je voorafgaand nooit zeker kan weten. Dat is iets dat je tijdens deze zakelijke gesprekken in je achterhoofd wil houden als tegengewicht voor gedachtes als ‘als hij/zij maar niet boos wordt’, een veelvoorkomende tijdens functioneringsgesprekken. En als er tijdens een sollicitatiegesprek een goed gevoel ontstaat, werd tijdens een training ooit eens gezegd: ja als er dan eenmaal een klik is, ben ik toch geneigd minder door te vragen’, en dat klopt .. Omdat je dan ergens in een aanname schiet, waarbij je dingen denkt te weten en jouw gedachten dus wederom een loopje met je nemen.

De bewustwording van jouw manier van denken, is cruciaal

Wil jij die spiegel? Neem dan contact met me op!