Ik heb in mijn leven duizenden problemen gehad,

Waarvan de meeste nooit werkelijk hebben bestaan. Hoeveel nachten heb jij wel niet wakker gelegen van de mogelijke dramascenario’s die nooit werkelijkheid zijn geworden? De meeste zorgen, die ons bezighouden, komen voort uit onze verbeelding. In hoeverre ben jij jezelf bewust van het feit dat gedachtes, vaak zonder dat je het zelf door hebt, met jou aan de haal gaan.

Als je blijft hangen in gepieker,

of gefixeerd bent op ‘een probleem’, koester je het negatieve. Durf jij aan jezelf toe te geven dat angst direct invloed kan hebben op de kwaliteit van jouw leven? Ben jij jezelf ervan bewust dat angst het vermogen heeft om jou geestelijk en lichamelijk te verlammen.

Angst is destructief

Diep van binnen weten we allemaal dat angst en onzekerheid voortvloeien uit aannames, (belemmerende) overtuigingen en interpretatie welke niet gebaseerd zijn op feiten. Tijdens momenten van angst is de kans groot dat je aan het verdrinken bent in een volledig fictieve gedachtewereld die zal aanvoelen als werkelijkheid. Wat ik vaak zie gebeuren is dat we die angsten en emoties toelaten en ermee in gesprek gaan (in gedachten), er dus gehoor aan geven. Zolang er gedachten rondzwerven die samenzweren met angst voor mislukking, voor falen en twijfel, wordt jouw subjectieve werkelijkheid bevestigd en zal succes zich verschuilen tot de kust veilig is.

Hoe stel je de kust veilig?

Wanneer je belemmerende gedachten of angsten hebt, sta dan stil bij het moment en stel jezelf vier vragen:

1. Is het waar? 

2. Weet je absoluut zeker dat het waar is? 

3. Hoe reageer je (of wat gebeurt er) wanneer je deze gedachte voor waar aanneemt? 

4. En hoe zou je reageren of hoe zou je jezelf voelen zonder die gedachte?

Want wat is nou eigenlijk het ergste dat er kan gebeuren? Hoe realistisch is die, zelfverzonnen, dramatische afloop eigenlijk? De overtuiging dat geen enkel moment blijvend is, of het nu positief of negatief is .. Zou die je kunnen helpen? Het besef dat door acceptatie er een mogelijkheid ontstaat om de situatie te veranderen en dat elke situatie een keuzemogelijkheid in zich draagt. Wat doet die laatste zin met je?

Het is niet de situatie waardoor je jezelf rot voelt, maar de betekenis die je aan de situatie geeft