Ik dacht, jij dacht .. Wij dachten

Hoe vaak begint jouw zin met ‘ik denk’ .. ? Ik kan het niet helpen dat ik soms in afluister. Regelmatig met mezelf in het moment ben maar soms dus ook kan infiltreren van een afstandje. Ik oprecht kan genieten van interacties tussen anderen. Tussen kind en ouder, vrienden en vriendinnen, broers en zussen, koppels of de interactie tussen verkoper en klant. Er valt me eigenlijk altijd wel iets op. Met oog voor detail ga ik door het leven.

Het dagelijkse denken

“Oh ik dacht dat u ..” – Hoorde mijn nieuwsgierige oren. “Ja, ik dacht dat je aan die kant af wilde rekenen”, was het antwoord van de man. Zich langzaam bewust van de miscommunicatie. “We moeten dus eigenlijk niet teveel denken, hoor ik al”, zei hij vervolgens. Een binnenpretje inclusief glimlach gericht naar de gebakjes, in de vitrine voor me, die ik al die tijd één voor één in me op aan het nemen was totdat het moment van de keuze zou aanbreken. 

In de diepte van ons denken

Lijkt van alles beschreven te staan. Bevinden zich voorgeschotelde situaties .. Gebaseerd op herinneringen of eerdere ervaringen, logica, dat wat we gewend zijn of normen en waarden. Vast nog heel veel meer. “Ik dacht, ik dacht, ik dacht ..”, eigenlijk best zinloos is. De trigger zou mogen zijn; IK DENK, dus ik vraag NA. Bestudeer jij jouw eigen manier van denken weleens? Geloof me .. Het is zo waardevol! Dan zie je ineens dat ‘jouw’ denken heen en weer flitst tussen gedachten. Dat het denken niet meer kan bevatten dan datgene wat het in zich draagt. Ons denken woorden van een ander, situaties of gedrag vertaalt naar de eigen herkenning van die woorden, zo’n soort situatie of dat gedrag.

“Indien alleen het denkproces gebruikt wordt,

is er slechts maximaal toegang tot wat er aan ervaringen in besloten ligt.” Ik weet even niet meer van wie ik deze woorden heb .. Zijn ze tot je doorgedrongen? Want daarmee kunnen we ‘het denken’ bestempelen als de grootste blokkade. Wil jij denken of zeker weten?

Taal weerspiegelt,

Met ‘ik dacht’ jouw zin beginnen, is als mosterd na de maaltijd. Start met de herkenning in jezelf. De bewustwording van jouw eigen manier van denken en daardoor jouw eigen manier van communiceren. Bewustzijn, de kracht die alles van binnenuit kan veranderen. Die onderliggende aard leg ik bloot tijdens mijn trainingen .. Waardoor de kans op permanente verandering wordt vergroot.

Vanuit herkenning naar zeker weten,

De informatie achter de uitgesproken woorden achterhalen door het stellen van een vraag. In gesprek gaan met elkaar. Vraag, antwoord, doorvragen. Navragen wat die ander nou daadwerkelijk bedoelde met dat containerbegrip, waarvan we er zoveel hebben. Daardoor onderliggend begrip versterken, collegialiteit vergroten .. Omdat betekenis niet in woorden zit, maar in mensen. Ervoor zorgen dat interpretatie en daardoor veelvoorkomende aannames en emoties niet langer meer de boventoon voeren in gesprekken.

Durf jij dat aan?

Communicatie verdient áltijd aandacht! Vind jij dat ook? Dan daag ik je bij deze uit om contact met me op te nemen! Mail: info@strainingencoaching.nl of bel: 06 – 820 50 231