Iedereen kan praten, maar kun je ook communiceren?

“Ik stap veel sneller weg van aannames”, zei hij .. Nadat ik een stilte liet vallen. De stilte liet ik bewust iets langer duren, door het vermoeden dat er nog een vervolg kwam. “Voorheen was het meer dit”, hij bracht zijn handen naast zijn ogen en plaatste ze als twee schotten, tunnelvisie uitbeeldend. “Wat betekent dit”, vroeg ik terwijl ik hem nadeed. “Tunnelvisie”, was zijn reactie. De denk-je-dit-OF-weet-je-dit-tunnel. 

Hij leerde van mij en ik leer van hem

Tijdens de eerste coachingsessie kreeg Harry, consultant bij een Werving & Selectie bureau, de bijnaam: “Koning der aannames”. En nu zat hij tegenover me, samen op een Chesterfield, tweezits, het coachingstraject volledig afgerond. Situaties als “Wat wilde ik nou ook alweer zeggen?” vonden zich tijdens de intake en de eerste twee sessies regelmatig plaats. Een signaal voor mij als coach dat Harry’s denken vaak sneller was dan zijn uiteindelijke spreken. Hij eigenlijk overrompeld werd door alles wat er zich in zijn hoofd afspeelde. Hij zichzelf daardoor onder andere de mogelijkheid om te luisteren, écht te luisteren, ontnam.  

Waar heb je voor jouw gevoel of naar jouw mening de meeste groei doorgemaakt? In een moment van stilte dacht hij na: “In het luisteren .. Voorheen was ik niet aan het luisteren. Ik was vooral aan het bedenken wat ik wilde zeggen.” In onze sessies confronteerde ik hem met zijn eigen uitspraken. Waarom? Omdat taal weerspiegelt. Zijn uitspraken werden zichtbaar op kaartjes en in werkvormen ging hij ermee aan de slag. “Dat is me het meest bijgebleven, het teruggeven van eigen spraak en het visualiserende aspect”, aldus Harry.

Iedereen kan praten, maar kun je ook communiceren?

Toen Harry mij benaderde via LinkedIn, tijdens zijn zoektocht naar een coach, merkte ik al snel dat Harry vergevorderd was in zijn eigen bewustwording. Het leek alsof hij alle antwoorden al paraat had, een vlotte maar bovenal spontane babbel droeg hij bij zich. Met het stellen van vragen had hij geen moeite en had zichzelf overigens al regelmatig met dieper gaande vragen geconfronteerd. Een behoorlijke mate van zelfkennis was aanwezig.

In wat voor opzicht heeft S training & coaching aan jouw persoonlijke groei bijgedragen? “Ik ben volwassener geworden in mijn manier van communiceren”, is zijn antwoord. Voor klanten, kandidaten en zijn leidinggevende werd dit al snel merkbaar. Zij gaven het aan hem terug.

Wat heb je direct kunnen toepassen? Na een kort moment van nadenken koos hij voor “Vragen stellen” als antwoord op mijn vraag. “Maar dat kon je al heel goed ..”, geef ik hem terug. Onze uiteindelijke conclusie tijdens het coachingstraject was dat de ‘Waarom’ vraag zonder problemen gesteld werd maar dat het doorvragen aandacht nodig had. Suggestieve vragen werden eveneens op een frequente basis gesteld. De vraag waarin het antwoord of het onderwerp al verborgen zit. Sturende vragen. Doorschemerend dat Harry een eigen route in het gesprek had bepaald, zijn eigen route.

“.. Ik geloof nu dat je door luisteren de lead kunt nemen in een gesprek”

Ik geniet van het feit dat Harry zijn eyeopeners omzet in overtuigingen. Zijn eigen rugzak vult, volledig vanuit zichzelf. “Omarm de onwetendheid”, zegt hij treffend. Don’t be a smartass. Durf te zeggen: “Ik weet het niet”, “Ik snap het niet” en vraag .. Dan pas kun je leren.

Waar ben je het meest tevreden over? “Ik ben meer in contact met mezelf en daardoor in staat mezelf terug te fluiten”, in gedachten vat ik voor mezelf samen dat de bewustwording daar is. De belangrijkste eerste stap voor verdere ontwikkeling en finetuning. “Ik herken het, ben mezelf bewust”, gevolgd door een stilte .. “Ben ik klaar? Nog niet”

Ik verlies mezelf nog steeds, soms

Dat is voor een groot deel afhankelijk van de gesprekspartner. Op mijn beurt geef ik aan Harry terug dat dat herkenbaar is en meer dan oké. Dat het tijd vergt. Oefening kunst baart.

Zou je S training & coaching aanbevelen? “Totaaaal niet ..”, nee knikkend en een lach op zijn gezicht. Hij plaagt me, dat is overduidelijk.

Waarom zou je S training & coaching aanbevelen? – op jou, voor jou, door jou – Dat is het met S training & coaching. OP MAAT. De coachee als vertrekpunt en de coach geeft de tools, houdt een spiegel voor en brengt de houvast om stappen te zetten. Ja, ik zou S training & coaching zeker aanbevelen.