Hoeveel invloed heb je?

Ook ik ben heus weleens in de spreekwoordelijke sloot gesprongen, de anderen achterna. Steeds minder wel. Hoe ouder, hoe ‘wijzer’. Hoe bewuster ik in het leven sta doordat ik geïnspireerd raak door anderen, eigen ervaringen opdoe, documentaires kijk, andere werelddelen bezoek, boeken lees of mezelf simpelweg in bepaalde onderwerpen verdiep.

Be the change you want to see in the world,

“Hoeveel invloed heb je als individu in een wereld als deze?” Ik stel deze vraag regelmatig aan mezelf. Ik merk dat ik het liefst resultaat bereik. Zichtbaar resultaat.

“I do not accept the argument that individuals cannot make a difference. That’s the argument that’s stopping us doing anything about global warming, child labor or inequality”.

Verborgen woorden, ergens verstopt in een boek .. Totdat ik ze afgelopen jaar tegenkwam. Ik kon niet anders dan het eens zijn met deze woorden. Het argument ‘dat we als individu het verschil niet kunnen maken’ is onacceptabel. De stappen die je als individu zet zijn weliswaar kleiner, maar als deze zich vermenigvuldigen met die van anderen staan zij toch echt gelijk aan één hele grote stap. Gelijk aan verandering.

Infinite growth of material consumption in a finite world is an impossibility.

Na tal van gesprekken over mijn ‘carbon footprint’ en hoe deze te verminderen .. Bekeek ik documentaires als ‘The True Cost’, ‘Cowspiracy’, ‘A plastic ocean’ en ‘Before the flood’. Je zal merken dat tijdens het kijken van dit soort documentaires je automatisch zal denken: “Je zou toch denken dat er internationale regels bestaan die ervoor zorgen dat de mensheid zorgt dat wij op een juiste manier handelen?” Niets is minder waar.

“Open je ogen voor de wereld waarin we leven. We geloven dat de meeste mensen meer met rechtvaardigheid bezig zouden zijn, als ze maar meer hadden geweten, meer kennis hadden gehad” – Boek: Wereldredders.

Ik kom niet veel verder dan het feit dat als we met zijn allen massaal blijven kopen en fast met onze fashion en ander gekocht materieel om blijven gaan, we deze industrieën in stand houden. Wat voor impact heeft de lockdown op jou? De sluiting van de ‘niet essentiële’ winkels? Heeft het je inzichten gebracht over wat je wel of niet nodig hebt? Inzichten in jouw koop-gewoontes?