Hoe goed ken jij jezelf?

Dat ik van een van mijn beste vriendinnetjes als verjaardagscadeau een uitgewerkte geboortehoroscoop kreeg, kwam als een aangename verrassing. Acht pagina’s waarop losse woorden zich tot een totaalbeeld vormde inclusief de bijbehorende uitleg over de standen van de zon en de maan. Om heel eerlijk te zijn ben ik altijd wel geïnteresseerd geweest in dit soort analyses. Assessments, 360 graden feedback, Roos van Leary .. Zeer waardevol, als je het mij vraagt.

Jezelf kennen

Of ik goed om kan gaan met kritiek, durf ik niet te zeggen. Het echte antwoord ligt verborgen in de hoofden van de mensen die het me ooit gegeven hebben. Ik durf wel te zeggen dat het ontvangen me beter afgaat als ik er zelf om vraag. Het grappige is dat ik steeds vaker voel, in de diepere laag die het dichtst bij mijn kern ligt, dat ik het belangrijk vind wat mensen van me vinden en ik het misschien daarom altijd zo belangrijk heb gevonden om mezelf goed te kennen.

Ik was dan ook niet echt verbaasd toen ik de volgende woorden las

“Suzanne is een heel standvastig, betrouwbaar en ambitieus persoon. Iemand die initiatief durft te nemen. Wanneer ze een doel heeft gaat ze hier 100% voor en stopt niet totdat ze bereikt heeft wat ze wil bereiken. Daarnaast beschikt ze over een hele sterke psychologische kracht. Ze weet altijd diep door te dringen tot een ander. Deze kant komt naar boven binnen haar carrière maar ook op het gebied van vriendschappen en liefdesrelaties.”

Beschikken over zelfkennis is een groot goed

Wie zichzelf kent, weet waar zijn of haar sterke en zwakke punten liggen. Zelfkennis kan het makkelijker maken om van je eigen fouten te leren, samen te werken met anderen, bepaalde fases in het leven te accepteren of zodra je bijvoorbeeld voor jezelf wilt beginnen zekerder te zijn over ‘waarom’ klanten juist voor jou zouden moeten kiezen. Nadenken over jezelf, jouw eigen handelen, wat jou drijft .. Brengt focus.

Drijfveren & Competenties

Als mijn sterke competenties overtuigen, sturen en klantgerichtheid zijn .. En mijn drijfveren pionieren en creativiteit .. Dan is het eigenlijk helemaal niet zo gek dat ik een energieke manier van naar buiten treden heb die sterk gericht is op het leggen van contacten. “Haar positieve instelling zal anderen vaak een goed gevoel geven”, las ik van de week toen ik door een assessment van drie jaar geleden bladerde. “Ze heeft voldoende energie om interesse bij anderen op te wekken”, en het blijkt dat ik voldoende verbeeldingskracht heb waardoor ik gemakkelijk mijn argumenten met voorbeelden kan toelichten.

Jezelf leren kennen is de meest boeiende weg die je kunt bewandelen,

Dat voel ik tot in het diepste van mijn ziel. Ik ben door de zelfkennis waarover ik vandaag de dag beschik, namelijk in staat om te streven naar authenticiteit. De mate waarin je trouw kunt zijn en blijven aan je eigen persoonlijkheid, karakter of geest .. Ondanks externe krachten en invloeden. Steeds en steeds beter weet ik wat mijn leven verrijkt. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn, mijn valkuilen en wanneer ik de neiging heb om in deze valkuil te stappen. Ik weet wat ik niet maar vooral WEL wil in het leven, waar mijn interesses liggen, welke klanttypen het beste bij me passen, waar ik in geloof en overtuigd van ben, wat mij stress kan brengen of me enorm kan laten ontspannen .. Ja, zoiets.

Hoe goed ken jij jezelf?

.. Of misschien kom je na het lezen van dit artikel tot de conclusie dat je jezelf graag beter wil leren kennen. Laat S training & coaching je daar dan bij helpen! Bel: 06 – 820 50 231 | Mail: info@strainingencoaching.nl