Hoe ga jij om met een ‘NEE’?

Het leuke aan reizen is niet alleen dat je op andere plekken komt, nieuwe impulsen tot je neemt en eens een keer iets anders dan een broodje met pindakaas eet .. Nee, je stapt daadwerkelijk uit je comfortzone. Nieuwe werelden openen zich vandaag de dag makkelijker dan ooit tevoren. Zo ook de wereld van de ‘NEE’ .. Want in het buitenland gaan dingen nou eenmaal anders.

Excuse me .. Do you have a straw?

“No, sorry, don’t have straw”, was het antwoord, de verbazing waarschijnlijk van mijn gezicht af te lezen. Gisteren hadden ze het nog wel, toch? “Yes, sorry, only not today”. Normaliter ben ik niet zo van de straws, alleen dit drankje zat zo afgeladen vol met ijsklonten dat ik het wel prettig had gevonden. Een week lang frequent NEE. “No, sorry, no sparkling water. We are out of orange juice. We are out of avocado, sorry. No, we only serve the Italian part of the menu. I don’t have change. Sorry, the chef isn’t here yet .. He will arrive soon. Can I pay by card? No, sorry, the device doesn’t work.”

En dan dacht ik dat ik in SALES vaak NEE te horen kreeg,

Tijdens mijn tweede sabbatical in Azië frustreerde ik mezelf regelmatig .. Als mijn plan A weer eens in het water viel, lees: favoriete koffiezaakje gesloten, waar ik dan anderhalf uur naartoe had gelopen. De ‘no heb’ (lees: don’t have) in het Thais. Wat het van mij vroeg was acceptatie, een plan B of het loslaten van de verwachting. Want wat was ik gewend aan een ‘JA’. Gewend aan dat alles gestroomlijnd liep, althans, in vergelijking tot het buitenland.

Kunnen we leren van de ander?

Ik niet anders kan dan dankbaar zijn voor de frustratie van een aantal jaren geleden. Een frustratie die alles over mij zei .. Geactiveerd door de context. Alles over mij, niets over de ander. De charme die achter iedere NEE schuilging, iets waar wij in Nederland misschien ook maar eens aan moeten gaan wennen. Want wat is het risico als we altijd maar JA blijven zeggen? Gewend raken aan snelheid? Onze lat steeds hoger leggen. Of we dan nog wel in staat zijn om te relativeren of schakelen, in tijden van een NEE .. We dan nog wel een plan B of C kunnen bedenken.

Frustratie, frustraties, frustreren

Werken we frustraties in de hand? Gewoon even een spiegel .. Omdat niet alles zo vanzelfsprekend is als dat wij denken. Recentelijk had ik nog een lach op mijn gezicht .. De algehele stroomuitval op Koh Samui, voor hen de normaalste zaak van de wereld.

.. Hebben we een behoefte aan een ‘NEE’?

Individueel gezien wel .. En dat zegt denk ik genoeg over waar we ondertussen met z’n allen in verzeild zijn geraakt. Ik ontwikkelde eind vorig jaar een training: ‘Nee zeggen WIL je leren’, voor diegenen die op zoek zijn naar een manier om de brug te verkleinen tussen de voelbare druk van de JA en het willen zeggen van de NEE.

Nieuwsgierig? 📞 06 – 820 50 231