Hoe eet jij jouw frietje?

Het is je misschien al wel opgevallen dat ik als mens het liefst de vertaalslag maak met een metafoor. Of het feit dat ik visueel ingesteld ben, daar iets mee te maken zou kunnen hebben .. Geen idee!? Google legt me in ieder geval uit dat een ‘goede’ metafoor een vorm van beeldspraak is en dat het toepassen ervan werkt bij zowel het overbrengen van betekenis als het doorbreken van bestaande denkpatronen. Door beschreven beeld een plaatje zien. Praktisch.

Een vernieuwde blik op het vraagstuk

De coachee had niet zoveel met het beeld van droge aardappelen met wel of geen jus. Vandaar de sprong naar gebakken aardappelen met mayo. Tot aan een frietje met. Onze gemeenschappelijke deler, bleek uiteindelijk. Nog te vaak vind ik dat we in spraak droge aardappelen serveren. En we weten allemaal dat niemand zijn aardappelen het liefst droog eet, toch? Ook in communicatie wil je je eigen slingers ophangen en de metafoorlijke, haha, jus of in dit geval mayo toevoegen.

We moeten oppassen voor

Mededeling op mededeling. Alert blijven of we daadwerkelijk MET in plaats van TEGEN elkaar praten. Oppassen dat we niet voorbij gaan aan de dialoog. En toch valt het me nog wekelijks op, en stiekem prijs ik mezelf daarmee gelukkig .. Het besef dat er altijd nog steeds ruimte is voor mij om dat te doen wat me het meeste fascineert. De saus, de jus, de mayo, zit ‘m wat mij betreft in het kunnen denken in effect. Je door bijvoorbeeld het gebruik van te veel containerbegrippen aan de oppervlakte blijft. Daar wil je je bewust van zijn. Niemand doet iets zomaar, jij niet, jouw collega niet, jouw manager, partner, dochter of zoon niet. De vraag is: wil je elkaars ‘waarom’ achterhalen? Wil je elkaars grenzen, opvattingen en samenwerkingswensen leren kennen? Ikzelf heb geen gezin, dus wat zou dat familie gerelateerd dan moeten zijn .. Samenlevingswensen?

Niet langer gevangen door emotie,

Van IR- naar RATIONEEL, die beweging maak ik in mijn trainingen onder andere door het toepassen van RET. Daarmee RE(D)T ik de coachees of deelnemers van gedachtes die hen direct naar Guantánamo Bay doorsturen.

Training of coaching met als doel dat interpretatie, zowel bij jou als bij de ander, niet langer meer de boventoon in gesprekken voert. Afstand nemen van ruis, weg met roddels en toewerken naar helderheid. Niet langer meer afdwalen maar vooral de ruimte voor jezelf creëren om het effect van het gedrag van de ander te benoemen, bepaalde zaken bespreekbaar maken zodat de stapel aan opgekropte emoties uiteindelijk ingewisseld wordt voor opluchting en duidelijkheid.

Bewustwording, de belangrijkste 1ste stap

Van onbewust|onbekwaam naar bewust|onbekwaam en vanuit daar weer verder, toch? Ontdekken waarom dat wat de ander zegt of doet je zo in beweging brengt en vanuit daar de ontdekking bij de ander. Wil jij dat ook? Of vind jij dat jouw team daar behoefte aan heeft? Gun jij dit jouw organisatie en denk je dat dit ten goede zal komen aan jouw bedrijfsvoering?

Dan maak ik graag vrijblijvend kennis! 📞 06 – 820 50 231 | 📨info@strainingencoaching.nl

[social_share show_share_icon="yes"]