07 jun Hoe beleef jij de wereld?
Heel anders dan jouw partner, jouw kinderen, jouw collega’s, vrienden of jouw leidinggevende. Dat krijg je ervan als iedereen de wereld bekijkt door een andere bril en met een stel hersenen dat op een andere manier geconditioneerd is. De een dogmatischer dan de ander. De ander vaker handelend vanuit ratio, rationeler.
De beren op de weg,
En dus de uiteindelijke spinsels in je hoofd. Want waarom is het zo moeilijk om feedback te geven? Zo moeilijk om NEE te zeggen? Zo moeilijk om ‘slecht nieuws’ te brengen? En waarom kan het voor sommigen zo’n ontzettende uitdaging zijn om een presentatie te geven? Of om zichzelf ziek te melden? Wat ik de wereld gun is de bewustwording van de eigen manier van denken. Want de meeste stress, onrust, angst of onzekerheid wordt toch écht veroorzaakt door de manier waarop we tegen gebeurtenissen of situaties aankijken. Het jezelf afvragen door welke bril je kijkt en of dat daadwerkelijk de bril is die jij op de brug van jouw neus wil hebben staan .. Is waar ik op doel.
RE(D)T
Rationele Effectiviteits Training is wat ik als coach of trainer inzet, zonder daarbij daadwerkelijk mijn Superwoman-cape aan te trekken. De deelnemers aan de training of de coachees zullen het zelf moeten doen. Met als doel het ontdekken waarom zij piekeren, zichzelf ergeren of gevoelens van onmacht en onrecht ervaren. Want ook dat ervaart ieder individu weer heel anders. Hoe bewust ben jij je van jouw manier van denken en fantaseren? Trap jij daarin weleens op de rem voor jezelf? Of stimuleer je het op de rem trappen bij de ander? Zonder daarbij direct een positiviteitspleister te plakken.
Hoe je je voelt, hoe je je opstelt en hoe je je gedraagt
Daar heeft jouw manier van denken en fantaseren een enorme invloed op. De “ik zal het maar niet zeggen, anders word-ie boos”-gedachte zal je uiteindelijk belemmeren in het jezelf uitspreken. De “Laat maar, het heeft toch geen zin”-gedachte idem. Dat jij niet weet hoe een ander gaat reageren wil je het liefst op de ‘ik weet het niet en dat is prima zo’-plank laten liggen en daarbij dus afstand nemen van het invullen voor de ander. De aanname duw je het liefst van je af. En stel je ontdekt bij jezelf dat je het baseert op het feit dat iemand anders ooit boos, verontwaardigd of geïrriteerd reageerde .. Dan kom je naar aanleiding van de volgende zes vragen hopelijk tot de conclusie dat die reactie TOEN was en geen garantie is voor NU.
Jouw belemmerende denkpatroon uitdagen
Door een moment voor jezelf te nemen en stil te staan bij dat wat jij denkt. De eerste vraag: is het waar wat ik denk? Gevolgd door: weet ik het absoluut zeker? En als daar dan het antwoord JA op is: welke redenering zit er dan achter? Of al snel door naar de vierde vraag: waar baseer ik het eigenlijk op? En dan ben je al een aantal minuten verder of meerdere minuten zelfs, en dat mag .. Het is het namelijk waard om hier de tijd voor te nemen. Vaak gaat het veel dieper dan een eerste antwoord en kom je tot allerlei inzichten over de meningen die je bij je draagt, de boodschappen van jouw ouders of zaken waar jij van overtuigd bent.
De vijfde vraag
“Weet ik nog steeds dat het absoluut waar is?” en als het antwoord nee is .. Welke andere gedachten zou je er dan tegenover willen zetten, zodat je afscheid kunt nemen van het irrationele en de spinsels in je hoofd kunt nawuiven.