Een open einde,

Als je denkt alles al te weten in het leven .. Betekent dat in werkelijkheid THE END. Eerder schreef ik dat grijs allesbehalve mijn favoriete kleur is. Ik ga dus ook niet ontkennen dat ik moeite heb met een open einde. Een cliffhanger. Regelmatig geef ik toe dat de zwart-wit benadering voor mij een gebruikelijke is. Kaders stimuleren mijn discipline.

Een student van het leven

Het leven brengt misschien wel een definitief einde met zich mee, maar tot die tijd de hele wereld toch echt aan je voeten. Nieuwsgierigheid als de slagroom op de taart, en de kers? Ontvankelijk zijn voor, is wat mij betreft de kers. In de wetenschap dat niets blijvend is en dat dat da weer flexibiliteit van je vraagt. Niet alleen van jouw spieren in armen, benen en handen .. Ook van je hersenen, al zijn jouw hersenen niet gemaakt van myocyten. “Zie jouw hersenen als spieren die steeds sterker kunnen worden”, schrijft Mark. Volgens Mark, en vele anderen, kun je jouw hersenen trainen. Misschien noemen ze ’t daarom grijze massa? 

Pessimist of optimist?

Het verschil tussen een einde of een open einde. Mark benadrukt, in zijn boek ‘De Vibe’, de verschillen tussen de benaderingen van een optimist en pessimist. Hij schrijft onder andere dat optimisten qua tijdsperspectief andere woorden gebruiken dan pessimisten. Pessimisten bij negatieve situaties woorden in de categorie ‘altijd’ en ‘nooit’ gebruiken. Absolute termen, zo noem ik ze in mijn trainingen. Altijd en nooit zijn per definitie onveranderbaar. THE END. Reactiviteit in de hand werkend. Het zal voor ALTIJD zo zijn. Niet doorhebbende dat de tegenslag, de wanhoop, de teleurstelling door het gebruik van dit soort woorden een blijvend karakter krijgen.

Kleine woorden kunnen een groot verschil maken

Stel je begint aan een nieuwe hobby of aan een nieuw recept .. Je vindt het moeilijk. Het gaat niet goed, het kan voor je gevoel beter. Een pessimist zal zeggen: “Dat lukt me nooit” terwijl een optimist zal zeggen: “Dat lukt me nog niet”. In beide situaties is het heden hetzelfde beschreven. Het lukt NU niet. Het woordje ‘nog’ geeft een opening voor een positief resultaat in de toekomst, zonder het heden geweld aan te doen. Heb je het door?

Een zee van water kan een schip niet doen zinken, tenzij het schip het water binnenlaat

Er gaan veel dingen goed in het leven! Er gaan veel dingen voorbeeldig en nog meer dingen uitstekend. Daar waar een pessimist buiten de comfortzone denkt aan risico’s, is de optimist vooral nieuwsgierig. De optimist wil iets ontdekken wat hij of zij nog niet eerder wist, want iets ontdekken geeft hem of haar voldoening. Optimisten ervaren dat buiten de comfortzone vaak de mooiste oplossingen verschijnen en zoeken dan ook de open ruimte op. Zij weten dat vindingrijkheid een belangrijke vaardigheid is. Eenmaal een oplossing gevonden, geeft ze het vertrouwen dat ze vaker oplossingen kunnen vinden.

Er altijd een oplossing is

Een optimist ontdoet zich wat mij betreft van negativiteit, zowel op korte termijn als lange termijn, en werkt aan een heel ander geheugen. Hoe meer je het negatieve benadrukt en in jezelf verankert door woordkeus, hoe minder gemakkelijk je het positieve kunt vinden.

Stap je met het goede been uit bed? Of heb je gewoon twee goede benen?

Bron: De VIBE – Mark Verhees (Stap in je gelukmodus)