Een andere stroming dan de MAIN one,

De meerderheid, het gros, de trend. Ja eigenlijk klinkt MAINSTREAM gewoon veel lekkerder. “Als persoon wil ik constant voelen dat ik mijn eigen pad uitstippel”, woorden die ik afgelopen maand noteerde in het opvallend gele boek van M. Pilarczyk. Al een behoorlijk lange tijd niet meer de snelste, de meest voor de hand liggende of kortste route. In januari werd ik vijfendertig en vanaf mijn achttiende levensjaar tot aan nu bracht ik verschillende plekken op aarde een bezoek. Ik heb de meest bijzondere ontmoetingen achter de rug en de meest prachtige boeken gelezen, waarbij ik een aantal boeken met bekende titels liet voor wat ze waren.

Het geijkte pad,

Daar zal je me op de een of andere manier niet vinden. Ik laat me graag verrassen, neem mijn tijd en doe het liever anders. Dus nee, de volgende boeken heb ik niet gelezen omdat ze me té voor de hand lagen: The Secret, Grow and think Rich, The Science of Getting Rich, As a Man Thinketh, The Alchemist en ‘De 7 eigenschappen’ van Stephen Covey. TE voor de hand liggend. TE vaak onderdeel van ongevraagd advies. Vanuit nieuwsgierigheid, eerder dan koppigheid, las ik boeken als: Think Like a Monk, Socrates op Sneakers, The VIBE, The subtle art of not giving a fuck, Verslaafd aan liefde, Flow en de kunst van het zakendoen, Brieven aan Koos, F*ck NO, Busy, Coachen met een leeg hoofd, Ikigai en ga zo maar door.

In beweging door dat wat er geschreven staat,

Deze boeken, stuk voor stuk, brachten mij in beweging. In beweging op een concretere manier. Minder containerbegrippen, minder advies? Uiteraard maakte ik een begin met De 7 eigenschappen, van Stephen Covey, maar ik haakte af omdat ‘het moeten’ voor mij de boventoon voerde. In Lissabon probeerde ik het opnieuw. De titel ‘Je bent zoals je denkt’, greep me, maar ik las uiteindelijk As a Man Thinketh en The Science of Getting Rich, vertaald door M. Pilarczyk. Al snel krabbelde ik met mijn pen notities op de pagina’s waarvan ik de woorden te groots vond, tegen het nietszeggende aan. Op zich niet zo heel gek als men uitgaat van het volgende: “Je hoeft niet te weten hoe elektriciteit werkt om het licht aan te doen, je drukt gewoon op die knop.”

Was het maar zo simpel,

Ik zeg op een aantal dingen volmondig ja. De wetenschap over gedachtekracht, ja. Visualiseren, ja. Zet door, dus geef niet op, ja. Leef vanuit dankbaarheid, ja. Dit soort cruciale onderwerpen zouden zich zomaar kunnen omzetten naar overtuigingen en toch, toch mis ik in veel van dit soort boeken de laag dieper. Dit soort boeken bevatten ongetwijfeld waardevolle lessen, en toch .. Toch had ik de verwachting naar meer. Woorden komen voort uit gedachten en leiden tot je handelen. Communiceer duidelijk en positief, wees helder tegenover jezelf en de ander”. Bij een zin als deze, volgebouwd met containerbegrippen, blijft het. 

De adviezen en combinatie met tegenspraak, althans zo lijkt het

“Eenvoud is de weg naar geluk en rijkdom. En die weg is net zo belangrijk als de bestemming.” Om mij vervolgens als lezer weer te verliezen: “Alles wat we doen is gebaseerd op het verlangen naar meer. Meer eten, meer kleren, een beter onderkomen, meer luxe. Mensen verlangen naar meer leven. Dat is niet altijd gedreven vanuit hebzucht, maar vanuit een natuurlijk verlangen naar ontwikkeling.” Gevolgd door adviezen als: “Ik raad je aan om voor je veertigste je financiële huishouding op orde te hebben”, “Als je graag meer tijd wilt, adviseer ik je ervoor te zorgen dat je meer geld tot je beschikking hebt”, “Wees dankbaar en blijf in verbinding met De Bron” en het beste advies dat er gegeven kon worden: “Doe zo veel mogelijk wat je leuk vindt, waar je blij van wordt”. 

Denk groot en word rijk,

De wetenschap om rijk te worden. Rijk worden, alleen dat al. Want wat is rijkdom? Ik tot de conclusie ben gekomen dat mijn ontwikkeling in lijn stond met minder, na een lange tijd geleefd te hebben vanuit ‘het meer’ principe. MEER bij mij de angst om ‘dat wat ik had’ te verliezen tot gevolg had, ik me er te gretig aan vast klampte. Minder balletjes hoog houden me uiteindelijk ruimte bracht. Ik het uitdagender vond mijn kosten kant onder de loep te nemen. Eenvoud, als de weg naar geluk en rijkdom, zoals die voor mij geldt. Met als resultaat een streep door een aantal kostenposten. Twee jaar lang noteerde ik dagelijks mijn geluksmomenten, om even aan te geven dat een mindset-ontwikkeling tijd kost. Ik bracht in totaal twaalf maanden lang bewust tijd door met mezelf, alleen, solo. Om pas na zes maanden bewust te worden van mijn gedachtes, zonder er nog echt op een aandachtige manier over gelezen te hebben. En ondertussen weet ik dus welke gedachten me blokkeren. Ben ik in staat bewust op pauze te drukken als bijvoorbeeld twijfel me weer eens probeert te tackelen .. De afgelopen jaren maakte ik meer kennis met afwijzing dan ooit te voren en toch bleef ik doorgaan, door een sterk geloof in combinatie met discipline. 

En weetje .. Nog steeds ben ik niet rijk in euro’s.

Ik heb vanuit minder ontwikkeling gevonden, less is namelijk more, althans, zo schijnt. Meer betekent direct meer balletjes en meer balletjes betekent een gevaar voor focus en geen focus kan leiden tot .. ?

Meer leven voor alles en minder leven voor (n)iets

Bron: Je bent zoals je denkt – Michael Pilarczyk

[social_share show_share_icon="yes"]