Dusss .. HOE was jouw vakantie?

Nu we de vakantieperiode er allemaal op hebben zitten, is dit wellicht een periode van de ultieme test. ‘Wat voor een test?’, hoor ik je denken. Nou, de Socrates op Sneakers test. Gebaseerd op de inhoud van het geweldige boek van Elke Wiss, omschreven als de filosofische gids voor het stellen van vragen.

Laten we doen alsof,

Ja, laten we dan op z’n minst doen ALSOF we geïnteresseerd zijn. “Heb je een leuke vakantie gehad?”, om vanuit daar alweer snel over te schakelen naar een ander onderwerp. Of nee, erger nog, met de intentie het verhaal van de ander te kapen. ‘Het verhaal kapen?’, als dat is wat je op dit moment met verbazing denkt, nou .. Dan moet ik je zeggen dat de statistieken erop wijzen dat we in gesprekken gemiddeld zestig procent van de tijd over onszelf praten. Dat is onze éérste neiging. Rinkelt er dan ondertussen een belletje?

“Oh Griekenland, lekker man. Ben ik vorig jaar ook geweest .. Ik weet nog dat,”

Het is een feit dat we vaker een verhaal kapen dan aan iemands lippen hangen. We in ons hoofd al bezig zijn met wat WIJ gaan zeggen als de ander uitgesproken is, want JIJ bent tenslotte ook met vakantie geweest. Een goede vraag, blijft bij het verhaal van de ander. Zelfs als je de grootst mogelijke ‘Hoe was je vakantie?’-vraag stelt. Vanuit daar wil je door, ook al krijg je ‘leuk’ als antwoord. Want wat was er dan zo leuk aan de vakantie .. Wil je het écht weten?

Jezelf even aan de kant schuiven,

En daardoor de ander centraal zetten. Want je wilt door, toch? Ik en Elke hopen van wel. Want Elke streeft eveneens naar het voeren van gesprekken die leiden tot verdieping en verbinding. Of je nou open, gesloten, retorisch of suggestief begint .. Je kan altijd doorvragen. Wat dat van je vraagt? Luisteren naar het gegeven antwoord. “Heb je een leuke vakantie gehad?”, ja .. “Mooi, wat fijn! Je maakt me nieuwsgierig, wat maakte jouw vakantie leuk?” of je gaat door op waar die persoon geweest is, als volgend haakje.

Vragen naar de onbekende weg

Als ‘Griekenland’ dan het antwoord is. Wat zou dan jouw ‘ik blijf bij het verhaal van de ander’-vraag zijn? Vertrek je dan vanuit jouw eigen kennis? “Oh leuk! Was je op een eiland?”, wetende dat Griekenland naast vaste land ook eilanden heeft. Of blijf je nieuwsgierig en zo blanco mogelijk; “Waar in Griekenland ben je geweest?”

De Socrates in jezelf wakker schudden,

Dat doe jesamen met S training & coaching. Een van mijn klanten schreef vorig jaar onder het artikel ‘Waarom stellen we een vraag niet’: Als ik dit lees, krijg ik flashbacks naar onze sessies waarin jij mij uitdaagde om meer vragen te stellen en niet te stoppen bij de eerste vraag. Jij hebt dit concept zo fijn en goed weten uit te leggen aan mij, waardoor het bijna (want we zijn nog steeds lerende) een tweede natuur is geworden.

Merk je na het lezen van dit artikel dat je niet alleen de gesprekken over jouw en andermans vakanties met meer verbinding aan wil gaan .. En merk je dus bij jezelf dat je dit ook in andere gesprekken zou willen. Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking!

Bel: 06 – 820 50 231  |  Mail: info@strainingencoaching.nl