DIGITAL weight watching

Een headline die ik ooit eens voorbij zag komen via nu.nl. Interessant! De inhoud van het artikel: ‘Dagelijks zal, via een grafiek, een overzicht van de duur van het app-gebruik te zien zijn. Er kan een tijdslimiet worden ingesteld waardoor gebruikers een periode van vijftien minuten tot acht uur géén notificaties ontvangen’. Niet zomaar, niet random .. Nee, ‘Facebook wil met deze update tegemoetkomen aan de kritiek op de verslavende werking van zijn app’.

.. De verslavende werking van apps.

Eerder schreef ik over de drie mechanismen alias de random rewards, die wel degelijk een bijdrage leveren aan de verslavende werking van apps. Het gevoel van saamhorigheid (ergens bij horen), jachtinstinct (koopjes, nieuwste trends) en het gevoel van zelfvertrouwen (likes). De random rewards in combinatie met de wetenschap dat elke nieuwe generatie apparaten nieuwe eisen aan ons stelt, waarbij de smartphone een technologische vernieuwing is geweest die ons leven vandaag de dag sterk bepaalt.

De smartphone en zijn apps eisen veel van onze aandacht op.

Onze aandacht is een begeerd en zeldzaam goed. Gelimiteerd tot een maximum van vierentwintig uur per dag. Deze uren betekenen puur geld voor bedrijven die apparaten en apps ontwikkelen en produceren. ‘De smartphone heeft de strijd om onze aandacht in zijn huidige vorm mogelijk gemaakt’, aldus Alexander Markowetz. Er heerst een moordende concurrentie op onze aandacht en via de smartphone is er DIRECT toegang. De digitale industrie kent onze zwakke plekken. Zij weten dat onze handelingen niet op rationele beslissingen terug te voeren zijn, maar op onderbewuste mechanismen.

‘Laten we onze kinderen fit maken zodat ze zich in een omgeving kunnen handhaven die datgene van ze wil hebben wat in de toekomst het waardevolst zal zijn: de eigen aandacht’, schrijft Alexander Markowetz.
Ik ben het met Alexander eens en vind zijn woorden bijzonder inspirerend. Met name vanwege het feit dat hij toegeeft dat een algemene oplossing niet bestaat maar bewustwording wel degelijk een streven is.

Vol verwondering las ik het korte nieuwsbericht op nu.nl omdat Alexander me daarover al een soort van ‘heads up’ had gegeven. Een flashback naar zijn woorden. ‘Zodra technische functies niet meer wezenlijk te optimaliseren zijn, zullen producenten naar een andere meerwaarde op zoek gaan. Cognitieve ontlasting zal de beslissende functie van de toekomstige smartphone zijn, waarbij het leven van de gebruiker makkelijker zal worden gemaakt en een belangrijk aspect daarbij zal zijn dat de smartphone op psychische gezondheid van de gebruiker zal letten en hem zal helpen om soms iets niet te doen om zich op de belangrijke dingen in het leven te concentreren’.

Een superfood-achtige smartphone, de toekomst? Waar de monitoring van het gebruik overeen zal komen met het aantal koolhydraten dat dagelijks goed voor ons is, inclusief het aantal e-nummers!

DIGITAL weight watching

Bron: leven zonder smartphonestress – Alexander Markowetz

[social_share show_share_icon="yes"]