Denken in effect,

En daardoor eens de container induiken. Metaforisch gezien dan hé. Absoluut niet het advies voor het dagelijks leven. Eens de tijd nemen om containerbegrippen uit te diepen. Waarom? Omdat we nog TÉ vaak denken dat we dezelfde taal spreken. Te vaak denken we de ander begrepen te hebben. Het tegendeel zal je versteld doen staan. Geloof me!

Denken in effect werkt aanstekelijk,

En ik gun het iedere organisatie. Dus laat ik je even kort meenemen in mijn wereld. Een wereld waarin ik vaak te horen krijg dat ik door de bullshit, even wat harder geformuleerd, heen weet te dringen. Ik hoofd- en bijzaak niet met elkaar lijk te verwarren en daardoor sneller tot de kern kom. Essentieel natuurlijk, tijdens coachingstrajecten. Waarbij het begint bij luisteren, wat voor de mensheid op zichzelf al een uitdaging is. Maar wat is het dat je dan moet horen?

Wil horen

De woorden en zinnen waarmee eigenlijk niet zo heel veel gezegd wordt. Die wil je er tussenuit kunnen filteren. Als volgt: “Ik had meer moeten weten, maar ik heb het niet te horen gekregen.” Tsja, daarmee zou het af en voldoende kunnen zijn. Wat is ‘het’ dat je meer had moeten weten? Hoe zou de situatie zijn geweest als je het wel te horen had gekregen? Wat was nu het effect? Hoe komt het dat je het niet te horen hebt gekregen? Wat had jij eraan kunnen doen om het wel te weten te komen?

Ik wil sparren

Wat is dan jouw definitie van sparren? En wil je dan inzoomen op de frequentie? Of delen wat sparren voor jou betekent? Betekent dat een dialoog met elkaar aangaan of gewoon een brainstorm van ideeën? Het risico is dat we veel te snel ‘ja, ik ook’ zeggen .. Maar of we daadwerkelijk dezelfde taal spreken blijft de belangrijkste vraag. “Ik wil zakelijker worden, harder” een uitspraak die regelmatig door mijn oren wordt opgevangen. Ook hier bestaat de mogelijkheid tot uitdiepen, want hoe ziet dat er dan uit in de praktijk? Wat is er op dit moment al zakelijk aan jouw manier van zijn en welke zakelijkheden zou je willen ontwikkelen? Hoe is het beeld ontstaan, alsin, maakt diegene onbewust een vergelijking met iemand en waar is de ‘wil’ ontstaan?

Niet alleen denken, maar ook communiceren in effect

Het gebruik van dit, dat, het. Zo van: dit is niet de bedoeling .. Zijn toch echt wel de vaagheden in spraak. Het vage element schuilt eveneens in woorden als minder vaak, regelmatig, soms. “Ik wil minder vaak onderbroken worden” of “Ik vind het belangrijk dat mijn deur, voor medewerkers, altijd open staat”. En natuurlijk denkt ons brein onmiddellijk dat we snappen dat die persoon zegt dat hij benaderbaar wil zijn voor zijn of haar medewerkers .. Maar stel nou dat je alleen die deur ziet die nooit gesloten is maar altijd open staat? 

Elkaar aansteken,

En daardoor op cruciale momenten sámen een laagje dieper, specifieker. Zoveel mogelijk details verzameld. Samen de punt op de spreekwoordelijke i zetten. Een vragende houding ontwikkelen door jezelf te trainen in het ombuigen van dat wat jij al denkt te weten naar nieuwsgierigheid.

Ik ontwikkelde de training ‘van MEDEDELING naar VRAAG’ .. Interesse?