De wereld veroveren met goede vragen,

‘Out of the box’, wat betekent dat voor jou? Betekent dat jezelf uitdagen? Originaliteit? Een stap buiten jouw comfortzone zetten? Jezelf uitdagen? Of creativiteit misschien? Ik durf ondertussen wel te zeggen dat ik fan ben van Elke Wiss. Elke, ja, Elke benoemd de dingen zoals ze zijn. Zo verwonderde Elke zich over het feit dat mensen met kinderen graag over kinderen praten en dat de verhalen van mensen ZONDER kinderen zo vaak onverteld blijven.

Hoe graag praat jij over een onderwerp waar jij op aan kan sluiten vanuit jouw referentiekader?

.. Een veelvoorkomende gewoonte. Niet uitgepraat raken over de onderwerpen UIT jouw box, iets dat wat mij betreft haaks staat op OUT of the box. Ik kan niet anders dan het eens zijn met Elke. IN the box, daar zitten de meeste mensen in deze maatschappij. Het resultaat daarvan is dat gesprekken vaak oppervlakkig zijn. Luisteren om daadwerkelijk te horen, een ver-van-ONS-bed-show ding is. En om heel eerlijk te zijn, heb ik deze ontdekking een hele lange als lastig ervaren. Met name door de regelmaat waarin het voorkomt. Ik daardoor geruime tijd gesprekken als ‘saai’ bestempelde. 

Buiten je eigen denkkaders treden,

Op zoek naar waardevolle antwoorden, diepgang .. Verbinding. Van mens tot mens, van vriend tot vriendin, van kind tot ouder. Ruimte willen maken voor álle verhalen. Voorbij willen gaan aan het oppervlakkige koetjes-kalfjes. Nadenken, jezelf inleven en daardoor jouw perspectivistische lenigheid (zoals Elke dat zo mooi zegt) trainen. Misschien gewoon jezelf, zo eens in de zoveel tijd, de vraag stellen of je wel écht verbinding maakt met anderen.

Elkaar écht ontmoeten

Discussies inruilen voor dialoog. Blokkades elimineren. Niet langer meer rondjes draaien in die vicieuze cirkel. Van ‘iets in stand houden’ naar ‘iets tot stand brengen’. Ik hoor het mezelf tijdens mijn trainingen regelmatig zeggen .. “Wat levert oprechte interesse nou eigenlijk op?”

Het is nodig,

Luister jij om je eigen overtuiging bevestigd te krijgen of wil je iets te weten komen? Heb jij vragen om middels de antwoorden jouw geest even te bevredigen of wil je werkelijk weten?  Ben je ontvankelijk of alleen op zoek naar argumenten om je eigen meningen te staven?

Bron: Elke Wiss – Socrates op Sneakers