De sleutel tot verbetering,

Een sleutel die toegang geeft tot allerlei deuren. Als je ’m durft vast te pakken. En als je het beheerst. We zijn gewend aan zoveel rumoer in de wereld, in het leven, en toch kiezen we in onze kleinste kringen voor de lieve vrede.

“Laat maar, heeft toch geen zin” – “Ik doe het zelf wel weer” – “De eerstvolgende keer als ik haar zie dan ..”

De sleutel tot verbetering is feedback. Maar voor het geven van feedback lijkt er nooit een juist moment te zijn. Het lijkt makkelijker om het allemaal bij jezelf te houden, dat is tenslotte je grootste cirkel van invloed. Het is eenvoudiger om het er met iedereen over te hebben, behalve met degene waarover jouw irritatie gaat. Niets is minder waar. Velen van ons hebben de sleutel nog in hun broekzak, zijn de sleutel kwijt of de sleutel zit in het slot .. Maar de sleutel omdraaien? Nee. Moeilijk. Lastig.

Feedback geven, blijkt een hele uitdaging

Uit vrees voor heibel geven we vaak op een versluierende manier feedback omdat we vinden dat de ander het maar eens moet voelen. Een sarcastisch grapje is al snel gemaakt, een ‘hoi’ zonder oogcontact, een niet verstuurde uitnodiging of een uitgestelde promotie. Of is het zo dat we denken dat als we feedback geven, de ander misschien ook wel iets over ons te zeggen heeft?

Of weten we gewoon niet HOE?

Als dat zo is, dan zou dat betekenen dat ik nog heel veel organisaties van dienst kan zijn. Als er sprake is van een onterechte angst, wat angst voor escalatie of heibel wel degelijk is, bewijs dan voor jezelf dat het onterecht is en ga DOEN. Dingen niet benoemen zorgt er niet alleen voor dat de ander afdwaalt, zelf raak je ook de weg kwijt omdat jouw gedachten je in beslag nemen.

Feedback .. The breakfast of champions

Daar waar er tal van redenen, beter gezegd ‘excuses’, zijn om feedback te ontwijken .. Ontdek je met S training & coaching ‘WAAROM JUIST WEL’.

Feedback is een krachtig communicatiemiddel. Feedback zorgt voor opluchting. Het is een middel om jouw aannames te toetsen. Feedback geeft inzichten omdat het vrijwel altijd in combinatie gaat met een vraag. Door feedback creëer je voor jezelf de mogelijkheid om je grenzen aan te geven en bovenal je verwachting(en) uit te spreken. Je gunt de ander een kans op verbetering, doorbreekt denkcirkels, voorkomt ruis en (onnodig) geroddel doordat je de dingen bespreekbaar maakt. Je maakt namelijk duidelijk kenbaar wat het effect is van het gedrag van de ander, waardoor je dus eigenlijk hardop aan het reflecteren bent.

Vergroot jouw INVLOED

Haal meer uit jouw manier van communiceren door een samenwerking met S training & coaching. Nieuwsgierig?