De random rewards in jouw leven,

Wanneer hoop, verwachting of de onzekerheid over de volgende uitkomst triggers zijn om tot actie over te gaan en je op dat moment .. Jouw smartphone weer eens pakt.

Bekijk jij regelmatig jouw e-mailaccount? Nu.nl? Instagram, Facebook, LinkedIn, Snapchat of Tinder? Waarschijnlijk wel. Check jij jouw email omdat je weet dat er ALTIJD een belangrijk bericht voor je te vinden is? Of kijk je omdat het er zou kunnen zijn? Druk jij op het oranje vlammetje omdat je ervan uitgaat dat je matches hebt of omdat je verder wilt swipen in de hoop op een match met jouw droomman of droomvrouw?

DE KANS OP EEN BELONING.

De eventuele beloning die je via het beeldschermpje krijgt speelt een belangrijke rol in het door Alexander Markowetz beschreven mechanisme. Het versterkt namelijk het effect van de random reward .. Wat het nog moeilijker voor ons maakt om de verleiding te weerstaan.

De algoritmen waarop de meeste apps gebaseerd zijn gebruiken het principe van de random rewards om ons gedrag te beïnvloeden en om een onbewuste gewoonte bij ons te verinnerlijken. Verrassingseffecten! Nieuwspagina’s veranderen ieder uur, LinkedIn actualiseert, Instagram biedt ons afwisselende foto’s of verhaallijnen die ons zouden kunnen bevallen, Snapchat biedt telkens weer vernieuwende filters en via Tinder heb je altijd wel (mits je het hebt ‘uitgespeeld’, haha) weer kans op nieuwe matches.

– Er is altijd iets nieuws dat we kunnen ontdekken en dat ons motiveert door te gaan –

Nir Eyal onderscheidt drie vormen van willekeurige beloningen, die al sinds de oertijd in onze instincten verankerd zijn: ‘Rewards of the Tribe’ (beloningen door de stam), ‘Rewards of the Hunt’ (beloningen door de jacht) en ‘Rewards of the Self’ (beloningen door jezelf).

De eerste beloning: we slaan ervaringen die onze acceptatie en onze positie binnen onze ‘stam’ verstevigen of die ons een gevoel van saamhorigheid geven op als positief. Het is daarom geen wonder dat de gebruikersaantallen van sociale media in de afgelopen jaren regelrecht geëxplodeerd zijn. De tweede beloning: ons jachtinstinct, waarbij het grote verschil is dat we nu online op koopjes jagen in plaats van in levende lijve met speren en harpoenen. Kortingsvouchers via Groupon, aanbiedingen bij Amazon of online-SALE bij H&M. De koopjesjacht is aantrekkelijk omdat we van tevoren niet weten hoeveel korting we zullen krijgen en of dat er überhaupt een product bij is dat we willen hebben. De derde beloning: de beloning waarbij we trots op onszelf kunnen zijn. Denk aan het spelletje Candy Crush Saga. Het speelprincipe was zo eenvoudig dat we al snel het gevoel hadden alles onder controle te hebben. En zo speelde velen van ons verder.

Elk van deze drie beloningsvormen worden door de apps op onze smartphones aangesproken. Soms zelfs gecombineerd. Wanneer we bijvoorbeeld onze e-mail checken doen we dit niet alleen omdat daar sóms iets interessants en belangrijks te vinden is, we doen dit ook voor het sociale effect (het antwoorden en communiceren met een lid van de ‘stam’). Ons online postvak KAN tevens belangrijke informatie voor onze dagelijkse jacht naar koopjes of andere voordelen bevatten en er valt iets te doen .. We hebben controle over ons postvak (e-mail openen, verwijderen, lezen, verschuiven etc.)

Op deze manier ontstaan desire engines. Desire engines die een kettingreactie veroorzaken en ons dingen laten doen die we vanaf een afstand gezien waarschijnlijk als complete tijdsverspilling zouden beschouwen.

Bron: Leven zonder smartphone stress – Alexander Markowetz

[social_share show_share_icon="yes"]