De invloed van negativiteit

Het scrollen stopte. Zomaar. Ineens? Ondertussen ben je één klik verder en vraag ik je het volgende: “Heb je zin in een reminder?” Een herinnering aan de invloed van negativiteit. Aan de aanzuigende werking van. Een herinnering aan dat negativiteit nieuws is. Negativiteit stimulans lijkt. Negativiteit juice brengt. “Spill the tea” op z’n Amerikaans, “Two sugars please!” 

Negativiteit trekt, helaas, onze aandacht

Omarm dit feit. We zijn er gevoelig voor. Accepteer het, want het is zo. Zo werkt ons brein. Jouw brein. Het is een keuze. Eentje die we vaker onbewust dan bewust maken. En laat de mogelijkheid het om te kunnen toveren tot een keuze dan gelijk het positieve eraan zijn. Wij mensen kunnen kiezen waar wij onze aandacht op vestigen. Negativiteit kun je uitgummen, als je wilt dan hé. Het is wel mijn advies, want de impact van negativiteit is groot .. Té groot. Negativiteit zorgt voor vernauwing in je denken, voor emoties en het resultaat daarvan laat zich raden: EEN BLOKKADE.  

Drie tegen één

Funfact: Je hebt ten opzichte van één negatieve emotie, minimaal drie positieve emoties nodig. Het is helaas kenmerkend voor de hersenen dat ze sneller negatieve informatie bespeuren dan positieve. De hersenen onthouden de negatieve, pijnlijke en vervelende situaties nou eenmaal beter. Ik nam ooit eens deel aan een training waarbij de trainer alle deelnemers ná de pauze drie complimenten gaf en eindigde met één puntje van kritiek. Uiteindelijk vroeg hij ons één voor één of we konden herhalen wat hij zojuist had gezegd .. De conclusie laat zich wederom raden. Test het maar eens bij jezelf, in hoeverre blijft kritiek langer in je geheugen hangen dan een compliment.

Als je dit weet, wat dan?

Dan draait alles dus om een gezonde verhouding tussen negatieve en positieve emoties. Aandacht voor het fraaie gaat hand in hand met betere gedachten. Negativiteit uit voorgaande situaties nemen we heel makkelijk mee naar nieuwe situaties, ben je jezelf daarvan bewust? Alsof het bij je blijft, zoals een schaduw. Stap uit die schaduw. Wat is daar voor nodig? Bewustwording. Ja. Bewustwording van het feit dat jouw eerste reactie op negativiteit een reflex is. Het gaat snel en volledig automatisch.

Daag jezelf uit om eens niet te denken zoals je altijd dacht

Er is namelijk geen enkele goede reden te verzinnen waarom je in het positieve een tekort zou willen creëren. Driehonderdvijfenzestig dagen lang schreef ik een positief moment van de dag op in een soort van dagboek. En zo eens in de zoveel tijd deelde ik die positieve momenten met vrienden en familie, verborgen in een kaart die ik verstuurde per post, omdat het vaak een kwestie van samenzijn betrof. Een herinnering vereeuwigd op papier.

In diezelfde driehonderdvijfenzestig dagen ontdekte ik de kracht van het compliment. Hoe leuk het eigenlijk is om een compliment te geven. Een échte toevoeging aan een gesprek en ergens ook uniek in de doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-maatschappij waarin we leven. Ik leerde dat het delen van complimenten, vermenigvuldigen tot uitkomst had. Tegelijkertijd ging ik niet meer mee in andermans roddels en stopte zelf met ‘roddelen’ en als ik er dan voor koos om het te doen, maakte ik met mezelf de afspraak dat degene waarover het ging zou weten hoe of wat ik dacht. Deze afspraak met mezelf stimuleerde uiteindelijk de dialoog, het geven van feedback maar tevens het oprecht nieuwsgierig kunnen zijn naar anderen met als gevolg een breder perspectief met positievere elementen.

“De belangrijkste uitdaging die wij mensen hebben, is het positieve vastleggen, zodat we er meer van zien, het beter blijven herinneren en moeiteloos actie ondernemen”, aldus Mark Verhees. 

Geloof jij, dat door het kleine te waarderen .. Je het grote zal ervaren?

Bron: De VIBE – Mark Verhees

[social_share show_share_icon="yes"]