Dat is zó lief

Na twee of drie keer begon het me op te vallen, het woordje lief. Een woord waardoor ik denk ik automatisch getriggerd word. Hoogstwaarschijnlijk omdat ik lief nooit werk-gerelateerd zou gebruiken. Ik bij het woord lief sneller denk aan een moeder die haar kind knuffelt. En op het moment dat lief zich ineens transformeerde in naïef, greep ik in.

Onze interpretaties

Zoals ik eerder al eens schreef staan onze zinnen bol van containerbegrippen. Begrippen waarvan de betekenis niet in het woord zelf schuilt maar in de mens. Naïef en lief vallen daaronder. Want wanneer is iemand naïef of lief. Dit was dan ook de manier waarop ik dit moment als trainer isoleerde. Wat zeggen we precies .. ? Hoe komt het dat je dit containerbegrip gebruikt voor dat wat jij observeerde?

“Misschien had hij wel gewoon een slechte dag”

Was de uitspraak van een van de deelnemers, naar aanleiding van een verhaal over een persoon die zodra hij zich moest melden voor een frequent verzuimgesprek binnen kwam lopen met een mitella. Terwijl hij zich in zijn vrije tijd vrijelijk door de stad bewoog, de deur voor zijn vriendin openhield en haar hand vast kon houden. “Ja .. Kijk”, was de reactie van haar collega. “Dat vind ik dan weer zo lief. Het lukt mij niet zo te denken.”, en als groep bleven we even hangen in het moment.

Lief of perspectief

Een andere collega aanschouwde het als naïef .. En de grap is, gelijk gaat niemand krijgen zodra het om containerbegrippen gaat. Zoals je weet is ieders betekenis anders. Jij bekijkt de wereld door jouw bril. Het goede nieuws daarentegen is dat het niet om gelijk krijgen gaat. In het kader van verzuim wil je zo goed en scherp mogelijk jouw gesprekken voeren. Perspectieven voor je laten werken. Waarom? Omdat je zo voor jezelf de mogelijkheid creëert bepaalde casussen te blijven onderzoeken. De mogelijkheid voor jezelf creëert om feitelijk feedback te geven en bovenal afstand te nemen van frustratie(s).

“Ik vind dat echt niet kunnen hoor”

Woest zouden we ervan kunnen worden. De hoge verantwoordelijkheid in de groep, het hart voor de zaak, bracht hen in beweging. Het gevoel bedonderd te worden door de flexwerker en het gevoel van wantrouwen nam regelmatig de overhand. Menselijk, maar zonde .. Als je het mij vraagt. Cruciale bewustwording .. Niet alleen tijdens een training ‘Grip op verzuim’, maar ook tijdens de overige gesprekken die we voeren.

Een eeuwige waarheid of een oude koe

Eenmaal een containerbegrip-kaart als naïef, lief, ongeïnteresseerd of onbeschoft getrokken als eeuwige waarheid of oude koe .. Als de ‘zie je nou wel’, in lijn met het gelijk willen krijgen. Dat is het moment dat je bewust wil zijn van jouw oordeel, mening of jouw eigen referentiekader. Zo niet, dan zal je blijven hangen in jouw gedachtegang en blokkeer je ieder moment waarop het tegendeel bewezen zou kunnen worden. Een blokkade op ontdekken.

Een blokkade op de dialoog