Belerend is niet altijd inspirerend

Onze primaire reacties onder de loep nemen en ontdekken dat belerend zijn er eentje van is. Ik als coach, doordat primaire reacties bestaan, eerder zal kiezen voor Transactionele Analyse als persoonlijkheidsleer dan voor DISC. Je wil namelijk een laag dieper in plaats van in hokjes stoppen en labels plakken. Een laag dieper richting jouw brein, jouw ego .. Daar waar jij de meeste controle kan uitvoeren en dat allemaal te herkennen door goed te luisteren.

“Pfff, kunnen ze nou echt niet voor zichzelf denken”

Bij Transactionele Analyse horen ego-posities en deze ego-posities kun je vervolgens weer linken aan de dramadriehoek. Een driehoek waar ieder van ons wel eens een rol of twee, drie, in heeft gespeeld. Als slachtoffer, als aanklager of als redder. De uitspraak hierboven, dat is er eentje die uit de mond van de aanklager zou klinken. Een te snelle oplossing hoort uiteraard bij de redder en stimuleert reactiviteit. En het slachtoffer, ja hoe reageert die ook alweer?

Problemen of oplossingen

Lastig, moeilijk of uitdaging? Wijzen naar de ander of zelf verantwoordelijkheid nemen? Leven in het verleden of in het heden. Daar waar (eerdere) ervaringen zich hebben omgezet in overtuigingen, dragen we eeuwige waarheden en oude koeien met ons mee. Voor mij als coach makkelijk te herkennen in spraak, want ja .. Taal weerspiegelt. Ik kauw dat overigens niet voor aan de coachees, zij ontdekken het zelf.

Zie je wat er niet is of juist wat er wel is?

Even een moment van eerlijkheid, want die duren nou eenmaal het langst. En in toegeven zit heel veel charme verborgen .. Stel jezelf dan eens de volgende vraag: ben jij je bewust van jouw eigen manier van denken? Want ja, je hebt ze toch gezegd hoe het moest? En het lijkt inderdaad net alsof jij van Venus komt en zij van Mars. “Het is toch *** niet te geloven”, minus of plus een scheldwoord. Loop je weleens tegen deze denk-muren aan? Eén ding is zeker, alle ego-posities zijn te herkennen aan de woorden en zinnen die iemand gebruikt.

Als je weet wat je denkt, kun je kiezen of je het wilt denken

Want de overtuigingen die jij bij je draagt zorgen voor ‘vervuiling’ in het contact met anderen maar ook met jezelf. Die overtuigingen liggen namelijk in lijn met jouw waarheid .. En de waarheid van de ander dan? Cruijff heeft nog steeds gelijk dat ieder voordeel ook zo z’n nadeel heb. Dat geldt voor een overtuiging precies hetzelfde. Dat-ie voor jou werkt is natuurlijk prachtig maar niet direct een garantie voor de ander.

Het grijze gebied

Niet alleen zoals we die in wet- en regelgeving vaak opzoeken. Het kunnen toegeven, na het lezen van dit artikel, dat grijs .. De fifty shades of grey in het leven, een grote uitdaging met zich mee brengt en dat grijs van alles van jou vraagt in plaats van de ander, is wat mij betreft het eerste begin.

En vanaf daar,

Volgt hopelijk de gedachte dat het tijd is voor ontwikkeling, in de vorm van coaching of training en neem je contact met mij op!