Als ik opnieuw zou mogen kiezen dan ..

Zei een vriendin afgelopen week tegen me, terwijl ik bezig was met de laatste laag van de lasagne. “Als je opnieuw zou mogen kiezen”, dan zou ik je willen zeggen dat iedere dag een nieuwe keuzemogelijkheid bezit. Dan zou ik je zeggen dat je te allen tijde opnieuw kunt kiezen. Ik zou je zeggen dat de gedachte van het gehéle roer omgooien teveel druk uit kan oefenen en creativiteit je daarin waarschijnlijk een heel eind verder kan helpen. In plaats van IN wat meer OUT of the box. En dat het geloof dat een eerste stap, hoe klein ook, méér dan OKE is.

Autonomy is different from independence. It means acting with choice.

Hoe vaak gebruik jij het woordje ‘als’? En wat vind je eigenlijk van dit drieletterwoord? ‘Als’ kan een moment in tijd aanduiden, waarvan de betekenis is ‘op het moment dat’ terwijl het dan tegelijkertijd een voorwaarde uitdrukt. Er dus voorafgaand eerst nog iets gebeuren, wil je daadwerkelijk in actie komen. Wanneer, als, indien.

Wat nou als het leven bestaat uit het doen van eenvoudige, kleine dingen.

Dat lijken we soms te vergeten. Het vergroten van onze innerlijke kracht om uiteindelijk de ‘als’ om te zetten in actie. Simpelweg je voet van de rem naar het gaspedaal verplaatsen, en de reminder dat je daarbij gebruik kunt maken van verschillende versnellingen. Ieder zijn eigen tempo, toch?

Little by little does the trick

Eenvoudige, kleine stapjes zetten om uiteindelijk jouw innerlijke kracht te vergroten. Met als positief gevolg dat jouw invloed op zowel mensen als situaties sterkt toeneemt. Hoe dan? Jouw innerlijke kracht zal toenemen door de uitdagingen in het leven aan te gaan, door gehoor te geven aan jouw intrinsieke behoeften. Door voor jezelf het tegendeel te bewijzen, omdat je andere ervaringen opdoet en dus een breder perspectief krijgt of door oplettend door het leven te gaan en jezelf door dingen anders te doen te inspireren.

Want geloof me, niet doen waar je in gelooft kan op langere termijn schadelijk zijn.

Uitputtend zelfs, voor velen. En we weten allemaal dat zodra jouw energielevel niet optimaal is, de ‘als’ je zal blijven verleiden en daardoor dagen veranderen in weken, weken veranderen in maanden, maanden in jaren tot uiteindelijk de ‘als’ zich transformeert in ‘had ik maar’.

Ga eens bij jezelf na,

Of er op dit moment een situatie is waarin je je laat tegenhouden door jezelf, door jouw eigen belemmerende overtuigingen, door jouw misleidende ‘als’ argumenten, door wellicht de mening van anderen, jouw eigen bezwaren – onzekerheden of angsten. Toets dit alles eens op werkelijkheid? Klopt het wel wat je zegt?

Hoe ziet jouw wereld eruit als je werkelijk je hart volgt?

Bron: ICM – De tien tips voor persoonlijk leiderschap (volg je eigen weg)