Af en toe onzeker,

Om te kunnen zeggen dat je af en toe onzeker bent .. Daarvoor heb je een heleboel zelfvertrouwen nodig. ‘Op jezelf vertrouwen’ is vaak zo eenvoudig gezegd, maar lang niet zo makkelijk gedaan. In het leven is er simpelweg TEveel om onzeker over te zijn, en het lijkt alsof ‘onzekerheid’ volledig met ons verweven is. Onlosmakelijk van ons DNA.

Twijfels,

Als je hoofd het één wil en je hart wat anders. Want dat is het vaak toch? Daar ontstaat een kans voor onzekerheid om toe te slaan. Terwijl het misschien wel gewoon zo is dat hoofd en hart simpelweg áltijd een ander vertrekpunt hebben en het jouw taak is om te zorgen voor een samensmelting?

Doubt kills more dreams than failure ever will

Wat laat ons nou eigenlijk twijfelen en wat maakt ons onzeker? Komt het doordat we onszelf, vaker dan ons lief is, vergelijken met anderen? Hoe snel heb jij het gevoel dat een ander beter is dan jij? Een succesvollere collega, een leidinggevende die altijd net een stapje verder denkt dan jij, een spontanere vriendin met een leukere partner .. Ga zo maar door. Worden we onzeker als we iets nog niet eerder hebben gedaan? We, doordat het nieuw voor ons is, twijfelen of we het wel kunnen? Zijn we onzeker omdat we onszelf afzetten tegen een iets hogere norm? We ‘het plaatje’ zoals we denken dat het zou moeten zijn nastreven? Dat plaatje dat ons jarenlang is ingefluisterd. Of gaan we twijfelen omdat we teveel stilstaan bij wat anderen van ons zouden kunnen vinden? Wat is eigenlijk de boodschap aan jezelf? .. Vind jij jezelf wel goed genoeg? 

Jij bent jij

Zolang je dat maar nooit vergeet. Wat? Nou, dat jij .. JIJ bent. En dat dat volkomen prima is. Je daar niets aan zou moeten willen veranderen. Als persoon ben ik nogal ongeduldig, waardoor ik aan twijfelen vaak snel een einde maak. Als ik nu terugkijk op een aantal beslissingen, kan ik zeggen dat ik zou willen dat ik bij het maken van sommige wat langer had getwijfeld. Wat vind jij eigenlijk van twijfels? Staat twijfelen voor jou gelijk aan onzekerheid? Is twijfel volgens jou een gebrek aan lef of moed? Of kan twijfel ook gewoon DE richtingaanwijzer voor jouw behoeften zijn? Twijfels als keerzijde ook de kracht hebben om je aan te zetten tot overweging. Ze daardoor dus ook de beschermer tegen overmoed of roekeloosheid kunnen zijn. De katalysator misschien? Voor het maken van betere keuzes?

Struikel niet over je twijfels – Loesje

Soms hoef je geen vernieuwende woorden te horen om tot een nieuw verfrissend inzicht te komen. Soms moet je gewoon dezelfde woorden, in een andere setting, horen of lezen om het spreekwoordelijke kwartje te laten vallen.

Jij bent jij